Tavatu samm: Poola president teeb esimese välisvisiidi Eestisse

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola president Andrzej Duda ja kaitseväe juhataja Mieczyslaw Gocul.
Poola president Andrzej Duda ja kaitseväe juhataja Mieczyslaw Gocul. Foto: AP/Scanpix

Mitte Berliini ega Pariisi, nagu ehk eeldataks kodumaal, vaid hoopiski Tallinna saabub Poola vastne president Andrzej Duda oma kõige esimesele välisvisiidile. Eestisse saabub ta sümboolsel kuupäeval: 23. augustil, kui meenutatakse Molotov-Ribbentropi pakti aastapäeva.

President Toomas Hendrik Ilvese pressiteate kohaselt kinnitab see samm taas kord Poola ja Eesti läbipõimunud liitlassuhteid. «Poolal on keskne roll nii meie regiooni julgeolekuhuvide eest seismisel kui ka NATO ühtsuse tugevdamisel ning samuti näeme me kõik Poola kaalukust Euroopa Liidu ühishuvide kaitsmisel,» tsiteerib pressiteade presidenti.

Eesti riigipea nimetas sümboolseks, et president Duda visiit toimub Euroopa 1939. aastal mõjusfäärideks lahutanud Stalini ja Hitleri ehk Molotov-Ribbentropi pakti aastapäeval. Poola, keda peagi ründasid nii natsi-Saksamaa kui ka stalinlik NSV Liit, kaotas selle paktiga esimesena oma iseseisvuse, Nõukogude okupatsiooni alla langenud Balti riigid olid järgmised.

Tänaseks erakondlikust kuuluvusest loobunud 43-aastane Duda sai Poola presidendiks Õiguse ja Õigluse partei kandidaadina. Tal on doktorikraad õigusteaduses ning ta on varem olnud ka oma riigi justiitsminister ja eurosaadik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles