Leht: Ida-Euroopa riigid ühendavad jõud NATO baaside nõudmiseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO õppused Poolas tänavu juunis.
NATO õppused Poolas tänavu juunis. Foto: AFP/SCANPIX

NATO idapoolsed liikmesriigid ühendavad jõud surve suurendamiseks alliansile alaliste baaside rajamiseks selle idatiivale, kirjutas ajaleht Financial Times.

NATO idatiiva riikide juhid Eestist põhjas Bulgaariani lõunas kogunevad novembri algul minitippkohtumisele Rumeenia pealinnas Bukarestis, ütles Poola uue presidendi Andrzej Duda nõunik Krzysztof Szczerski esmaspäeval.

Eesti, Läti, Leedu, Poola, Tšehhi, Slovakkia, Ungari, Bulgaaria ja Rumeenia tippkohtumine peetakse 3.-4. novembril. «NATO-sisene konsensus peab peegeldama senisest suuremal määral Poola vaatenurka,» lausus Szczerski.

Poola on juba aastaid nõudnud NATO baase oma territooriumile ning 6. augustil ametisse vannutatud Duda on tõstnud selle oma ametiaja üheks peaeesmärgiks.

Mõned NATO liikmesriigid nagu Saksamaa on mõttele vastu, kartes Moskvat ärritada ja suurendada Venemaa ja Euroopa vahelisi pingeid.

Duda ütles eelmisel nädalal usutluses Financial Timesile, et NATO ei tohiks kohelda Poolat «puhvertsoonina».

«Kui me vaatame täna baaside paiknemist, siis on piiriks Saksamaa,» lausus Poola president. Tema sõnul ei paista NATO märkavat, et Poola on liikunud Ida-Euroopast Läände.

Duda kantselei avalikustas esmaspäeval riigipea esimese 100 päeva välisvisiitide kava. President teeb esimese välisvisiidi 23. augustil kurikuulsa Molotovi-Ribbentropi pakti aastapäeval Eestisse, külastades augusti lõpus veel Saksamaad. Kolmanda sihtkohana külastab ta 15. septembril Suurbritanniat.

Poola ja Balti riigid on olnud Venemaa Ukraina-vastase agressiooni ja Krimmi annekteerimise valjuhäälseimad kriitikud. Nende hinnangul on NATO jõulisem vastus vajalik kartuste hajutamiseks Venemaa agressiivsete plaanide üle.

USA avaldas juuni lõpus kava paigutada kuude Ida-Euroopa riiki raskerelvastust, mille juurde oleks võimalik õppusteks sõdureid liigutada.

Saksamaa hinnangul on NATO vägede alaline paigutamine Poola või teistesse idapoolsetesse liikmesriikidesse vastuolus 1997. aasta NATO-Vene alusaktiga, mis keelab «ettenähtavas julgeolekuolukorras arvestatava hulga vägede paigutamise Ida-Euroopasse.»

Varssavi teatel on Venemaa tegevus Ukrainas ja sissetung Gruusiasse 2008. aastal muutnud leppe kehtetuks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles