Jakunin lahkub Vene Raudteest ja kandideerib föderatsiooninõukogusse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Jakunin.
Vladimir Jakunin. Foto: Reuters/ScanPix

Vene riikliku raudteefirma (RZD) juht Vladimir Jakunin kinnitas plaani lahkuda kompaniist pärast Kaliningradi oblasti kubernerivalimisi, edastas meedia.

«See vastab tõele. Kavatsen sellelt ametikohalt pärast valimisi lahkuda,» tsiteeris ajakirja Forbes venekeelne väljaanne Jakuninit. Uudisteagentuur RIA Novosti kinnitas Jakunini sõnu.

Alates 2005. aastast RZD-d juhtinud Jakunin (67) on Vene presidendi Vladimir Putini lähikondlane. USA on kehtestanud talle sanktsioonid rolli eest Ukraina konfliktis.

RZD juhi pressiesindaja Grigori Levtšenko kinnitas samuti Interfaxile Jakunini plaani asuda parlamendi ülemkojas föderatsiooninõukogus esindama Kaliningradi oblastit.

Kaliningradi kuberner Nikolai Tsukanov ütles esmaspäeval, et tegi kubernerivalimiste kampaania algul Jakuninile vastavasisulise ettepaneku.

«Jakunin on andnud kirjaliku nõusoleku oma kandidatuuri esitamiseks föderatsiooninõukogu liikme kohale Kaliningradi oblastist,» ütles Moskva allikas Interfaxile.

Kaliningradi kubernerivalimised peetakse 13. septembril. Föderatsiooninõukogu peetakse Kremli otsuste «kummitempliks».

Jakunin oli üks nn Ozero Datša ehk luksusliku kinnisvara omanike kooperatiivi kaasautajaid, mis koondab Putiniga seotud mõjuvõimsaid isikuid.

RZD erastas Jakunini juhtimisel mõned funktsioonid ning võttis osadel marsruutidel kasutusele kiirrongid, ent on olnud raskustes tulutoovate kaubavedude laiendamisega.

Selline vangerdus Putini siseringis ei saanuks toimuda presidendi nõusolekuta, ütles poliitikaanalüütik ja Kremli eksnõunik Gleb Pavlovski ärielehele Vedomosti.

Ärileht Kommersant kirjutas teisipäeval, et Jakunini töökohavahetus on esimene kord, mil Putinile lähedane isik asub tööle föderatsiooninõukogus pärast Leningradi oblasti kuberneri Valentina Matvijenko senaatoriks saamist 2011. aastal.

Jakunin on hariduselt insener. Ta töötas Nõukogude Liidu ajal diplomaadina ÜRO juures. Putini valitsemisajal on ta töötanud transpordi- ja raudteeministri asetäitjana.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles