Putin süüdistas Donbassi konflikti ägenemises Ukrainat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin Krimmis.
Vladimir Putin Krimmis. Foto: RIA Novosti/REUTERS

Vene president Vladimir Putin süüdistas teisipäeval annekteeritud Krimmi külastades Kiievit vaenutegevuse ägenemises Ukraina valitsusvägede ja venemeelsete separatistide vahel.

«Kahjuks näeme konflikti laienemist. Selles ei ole süüdi Donbassi väed, vaid vastaspool,» väitis Putin.

Mustal merel sukeldus Putin batüskaafiga 83 meetri sügavusele ja vaatles aasta algul avastatud Ida-Rooma keisririigi kaubalaeva vrakki, mis on pärit 9. või 10. sajandist.

Putin on võimuloleku ajal teinud mitmeid oma mehelikkust rõhutavate etteasteid – lennanud deltaplaanil koos valgekurgedega, ratsutanud palja ülakehaga ja tulistanud tiigrit uinutipüssist.

Ukraina president Petro Porošenko kritiseeris esmaspäeval Putini viibimist annekteeritud Krimmi poolsaarel, nimetades seda väljakutseks tsiviliseeritud maailmale.

«Putini saabumine Ukraina Krimmi ilma Ukraina võimude loata on väljakutse tsiviliseeritud maailmale ja osa olukorra teravdamise stsenaariumist, mida viivad ellu Vene sõjavägi ja nende palgasõdurid Donbassis,» seisis Porošenko Facebooki kontole postitatud avalduses.

Sellised visiidi tähendavad poolsaare edasist militariseerimist ja selle isolatsiooni suurenemist. «Krimmil on tulevik, sealhulgas turistide jaoks, vaid Ukraina osana,» ütles Porošenko.

Putin ütles teisipäeval, et see küsimus on suletud. «Krimmi tuleviku otsustasid inimesed, kes elavad sellel territooriumil. Nad hääletasid Venemaaga taasliitumise poolt. Tehtud. Punkt,» ütles Putin.

Venemaa annekteeris Ukrainale kuuluva Krimmi poolsaare mullu märtsis. Sellele eelnes sõjaline operatsioon poolsaare okupeerimiseks ning sõjaväelaste valve all kiiruga korraldatud referendum.

Kohalike venemeelsete võimude teatel toetas rahvas ülekaalukalt poolsaare liidendamist Venemaaga. Ukraina, Lääs ja suur osa rahvusvahelisest kogukonnast Krimmi annekteerimist ei tunnusta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles