Venemaa tahab saada helilooja Sergei Rahmaninovi säilmeid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sergei Rahmaninov
Sergei Rahmaninov Foto: SCANPIX

Venemaa võimud soovivad, et USAsse maetud kuulsa venelasest helilooja Sergei Rahmaninovi säilmed jõuaksid kodumaale.

1873. aastal Vene tsaaririigis sündinud Rahmaninov lahkus kodumaalt 1917. aastal pärast bolševistlikku revolutsiooni, edastab Reuters.

Ta elas esmalt Euroopas ja siis USAs, kus ta 1943. aastal Californias Beverly Hillsis suri.

Venemaa kultuuriministri Vladimir Medinski arvates on Rahmaninovist tehtud ameeriklane, kuigi ta on venelane. Minister lisas, et ameeriklased ei hoolitsei helilooja haua eest  ja seega on õigustatud, et Rahmaninov jõuaks lõpuks kodumaa mulda.

Rahmaninovi lapselapselaps Susan Wanamaker peab Venemaa nõudmist absurdseks, kuna helilooja soovis enda matmist New Yorki.

«Me ei kavatse ta soovi tühistada ja ta jääb sinna, kus ta on,» teatas helilooja järglane.

Wikipedia: Sergei Vassiljevitš Rahmaninov (1. aprill (vana kalendri järgi 20. märts) 1873 Semjonovo, Staraja Russa maakond, Novgorodi kubermang, Venemaa Keisririik – 28. märts 1943 Beverly Hills, Los Angelese maakond, California osariik, USA) oli vene helilooja, pianist ja dirigent, viimane romantik vene muusikaajaloos.

Tema tähtsamate teoste hulka kuuluvad neli klaverikontserti, neist tuntumad teine ja kolmas, kolm sümfooniat, kolm ooperit, neist tähtsaim «Aleko», prelüüdid, «Etüüd-pildid», vesprid, kaks klaverisonaati, «Rapsoodia Paganini teemale», «Vocalise», «Sümfoonilised tantsud» jpt.

Sergei Rahmaninov on maetud New Yorgi Kensico kalmistule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles