Türgi peaminister loobus valitsuse moodustamisest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi peaminister Ahmet Davutoğlu.
Türgi peaminister Ahmet Davutoğlu. Foto: AFP/SCANPIX

Türgi peaminister Ahmet Davutoğlu teavitas president Recep Tayyip Erdoğani suutmatusest koalitsioonivalitsust moodustada, avades tee ennetähtaegsetele parlamendivalimistele.

Võimuerakond Õigluse ja Arengu Partei (AKP) kaotas 7. juuni parlamendivalimistel esmakordselt pärast võimulepääsu 2002. aastal enamuse.

See sundis Davutoğlut alustama kõnelusi ülejäänud kolme parlamenti pääsenud erakonnaga.

Parlamendivalimiste tulemused andsid AKP-le 550-kohalises parlamendis 258 kohta, Vabariiklik Rahvapartei (CHP) sai 132 ning Rahvuslik Liikumine (MHP) ja Rahvademokraatlik Partei (HDP) kumbki 80 kohta.

Davutoğlu tagastas kohtumisel Erdoğaniga riigipeale 9. juulil võimuläbirääkimiste alustamiseks saadud mandaadi, teatas presidendiamet avalduses.

«Peaminister ütles president Erdoğanile, et ta ei suutnud kõigist jõupingutustest hoolimata moodustada valitsust, mis võidaks parlamendis usaldushääletuse,» seisis avalduses pärast 90 minutit kestnud kohtumist.

Presidendi kantselei sõnul tänas Erdoğani peaministrit tehtud jõupingutuste eest.

Et kõik võimalused valitsuskoalitsiooni moodustamiseks on enne 23. augusti tähtaega ammendatud, seisab Türgi silmitsi ennetähtaegsete parlamendivalimistega.

Vastavalt Türgi põhiseadusele saab AKP jätkata vähemusvalitsuse juhtimist kuni valimisteni, kui parlamendienamus annab erakorralistele valimistele heakskiidu.

Kui Erdoğan kasutab õigust ise valimised välja kuulutada, moodustatakse valimisteni üleminekuvalitsus, mis koosneb kõigist parlamenti valitud erakondade liikmetest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles