Kiiev: Poola liitumine Normandia nelikuga vajaks kõigi nõusolekut

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Normandia formaat sai oma nime selle järgi, et pärast Krimmi anneksiooni ja vene nn separatismi algust Ida-Ukrainas olid Normandia dessandi 70. aastapäeva pidustused Prantsusmaal esimene koht, kus Vladimir Putin ja Petro Porošenko Saksa ja Prantsuse presidentide juuresolekul silmast silma kõnelesid.
Normandia formaat sai oma nime selle järgi, et pärast Krimmi anneksiooni ja vene nn separatismi algust Ida-Ukrainas olid Normandia dessandi 70. aastapäeva pidustused Prantsusmaal esimene koht, kus Vladimir Putin ja Petro Porošenko Saksa ja Prantsuse presidentide juuresolekul silmast silma kõnelesid. Foto: AP/Scanpix

Ukrainal ei oleks midagi Poola osalemise vastu Donbassi rahukõnelustel, ent see nõuaks Venemaa toetusega separatistide nõusolekut, ütles Ukraina diplomaat Dmõtro Kuleba.

«Me ei kahtle Poola sõbralikes kavatustes. Siiski on Normandia formaat võtnud kuju ja seda on võimalik muuta vaid kõigi nõusolekul,» lausus Kuleba telekanalile Channel 5. Ta lükkas tagasi spekulatsioonid Ukraina soovimatuse üle formaati muuta: «See ei vasta tõele. Me oleme nõus iga instrumendiga, mis toob soovitud tulemuse.»

Diplomaadi sõnul on oluline hinnata formaadimuutuse potentsiaalseid kaugeleulatuvaid tagajärgi. «Kui me muudame formaati näiteks Poola lisamisega, tekib küsimus, kas nelja liidri allkirjastatud Minski kokkulepped jäävad sel juhul kehtima,» rääkis Kuleba.

Niinimetatud Normandia neliku moodustavad Ukraina, Venemaa, Saksamaa ja Prantsusmaa.

Poola uus president Andrzej Duda on öelnud, et soovib Poola liitumist kõnelustega.

Normandia nelik sõlmis 12. veebruaril Minskis relvarahuleppe. Samal ajal jõudsid Ukraina, Venemaa, Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsioon (OSCE) ning separatistid kokkuleppele meetmetepaketis relvarahuleppe jõustamiseks.

Nn separatistid ja Vene väed vallutasid relvarahu jõustumisest hoolimata veebruari keskpaigas Debaltseve linna ja mitu seda ümbritsevat asulat. Viimasel ajal on vaenutegevus Donbassis taas ägenenud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles