Mogherini kutsus Venemaad Kohvrit kohe vabastama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Federica Mogherini
Federica Mogherini Foto: AFP/SCANPIX

EL nõuab Eesti kaitsepolitseiniku Eston Kohveri viivitamatut vabastamist ja tema turvalise Eestisse naasmise tagamist, teatas ühenduse välispoliitikajuht Federica Mogherini avalduses.

Pihkva kohus mõistis Venemaa poolt röövitud Eesti kaitsepolitseiniku Eston Kohveri täna 15 aastaks vangi.

Kohus leidis, et Kohveri süü on tõendatud spionaažis, illegaalses piiriületuses, relva omamises ja selle salakaubaveos ning selle eest peab mees veetmas 15 aastat Venemaal range režiimiga vanglas. Ühtlasi määras kohus Kohverile 100 000 rubla ehk 1375 euro suuruse trahvi, teatas Interfax.

«Täna, ligi aasta pärast Eesti kaitsepolitseiniku Eston Kohveri röövimist Vene julgeolekuteenistuste poolt Eesti territooriumilt, langetas Pihkva oblasti kohus tema suhtes kohtuotsuse. Süüdimõistmisega kaasneb 15-aastane vangistus,» seisis Mogherini avalduses.

EL-i välispoliitikajuhi sõnul on Kohveri röövimine ja sellele järgnenud ebaseaduslik kinnipidamine Venemaal rahvusvahelise õiguse selge rikkumine.

«Veel enam, härra Kohver on algusest peale ilma jäetud õigusest õiglasele kohtupidamisele. Kohtuasja avalikku arutamist ei toimunud, Eesti konsulil ei lubatud kohtuistungitel viibida ja härra Kohver jäeti ilma adekvaatsest õigusabist,» ütles Itaalia eksvälisminister.

Korduvatele taotlustele vaatamata ei ole Vene võimud küsimust lahendanud, sõnas ta. «Euroopa Liit kutsub jätkuvalt Venemaad täitma oma rahvusvahelisi kohustusi, Eston Kohverit viivitamatult vabastama ja tagama tema turvalist naasmist Eestisse,» lausus Mogherini.

Eesti kaitsepolitsei teatas mullu 5. septembri õhtul, et sama päeva hommikul kella 9 ajal võtsid Venemaalt tulnud tundmatud isikud relva ähvardusel vabaduse teenistuskohuseid täitnud kaitsepolitsei ametnikult ja viisid ta endaga üle piiri Venemaale. Vahejuhtum leidis aset Luhamaa piiripunkti läheduses Võrumaal Meremäel. Inimröövile eelnes Venemaa suunalt operatiivraadioside segamine ja suitsugranaadi kasutamine. Enne Pihkvasse toomist oli Kohver Moskvas Lefortovo vanglas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles