Duda: Poolast võiks kujuneda Balti riikide julgeoleku garant

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola president Andrzej Duda ja kaitseväe juhataja kindral Mieczyslaw Gocul.
Poola president Andrzej Duda ja kaitseväe juhataja kindral Mieczyslaw Gocul. Foto: Reuters/ScanPix

Piirkonna suurima sõjaväega Poolast võib saada kolme Balti riigi julgeoleku garant, ütles Poola vastne president Andrzej Duda usutluses USA veebiportaalile Politico.

«Arvan, et saame tihendada suhteid meie partneritega, eriti mis puudutab Kesk- ja Ida-Euroopa riike,» lausus Duda eile avaldatud usutluses. «Mulle meeldiks, kui Poola oleks riik, mis suudab vajadusel ulatada abikäe nõrgematele.»

Duda teeb oma ametiaja esimese välisvisiidi 23. augustil Eestisse, külastades seejärel 28. augustil Saksamaad ja 15. septembril Suurbritanniat. Septembris suundub Poola president New Yorki, kus tal on kavas kohtumine USA ametivenna Barack Obamaga. Brüssel tema esialgsesse reisikavasse ei mahtunud, kirjutas Politico.

6. augustil ametisse vannutatud Duda astub samme valimiskampaanias tehtud lubaduste ellu viimiseks. Muu hulgas lubas ta tugevdada Poola kui Kesk-Euroopa tähtsaima riigi julgeolekusidemeid oma idapoolsete naabritega ning seljatada Saksa vastupanu NATO alalise kohaloleku laiendamisele regioonis.

Duda nimetas viimase 18 kuu jooksul toimunud Vene interventsiooni Ukrainas murettekitavaks ning keiserliku vaimu ja imperiaalse nostalgia taassünniks, mis ohustab naaberriike. Duda sõnul soovib ta vastuseks sellele teha enamat.

Novembri algul võõrustab Duda koos oma Rumeenia kolleegi Klaus Iohannisega Bukarestis NATO minitippkohtumist. Eesti, Läti, Leedu, Poola, Tšehhi, Slovakkia, Ungari, Bulgaaria ja Rumeenia tippkohtumine peetakse 3.-4. novembril.

29. augustil ametist lahkuv USA suursaadik Poolas Stephen Mull ütles eile, et Poola peaks olema regioonis julgeolekuliider, sest riigil on tohutu potentsiaal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles