Vaba Euroopa nimekiri: kolm Putini pantvangi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eston Kohver
Eston Kohver Foto: SCANPIX

Politseinik, filmitegija ja piloot – kolm inimest, kes on oma kodumaalt ebaseaduslikult röövitud ja võõra lurjusrežiimi poolt ebaõiglaselt vangistatud. Nii tutvustab Raadio Vaba Euroopa oma veebilehel Oleh Sentsovi, Eston Kohverit ja Nadežda Savtšenkot.

«Saage tuttavaks Vladimir Putini pantvangidega,» jätkab Raadio Vaba Euroopa. «Kaks meest ja naine, kes on langenud Kremli liidri rahvusvaheliste reeglite, normide ja õiguse vastu peetava džihaadi ohvriks.»

«Viimasel paaril aastal on Putin teinud palju šokeerivaid ja häirivaid asju,» jätkab artikkel. «Ta on esimene välisriigi territooriumi vägivallaga annekteerinud Euroopa liider alates Adolf Hitlerist. Ta alustas täiesti kunstlikult tekitatud sõda Ida-Ukrainas, kus on surnud tuhandeid inimesi. Ta heitis Venemaa absurdsesse ksenofoobia, ebatolerantsuse ja repressioonide spiraali. Ta alustas ohtlikku ülepakkumise mängu läänega.»

«Ja ta sai ka inimröövliks – põhimõtteliselt ekvivalendiks rahvusvahelise kuritegeliku jõugu juhiga,» nendib Raadio Vaba Euroopa (RFERL).

Oleh Sentsov

Foto: STR/AP

«Venemaa väidab, et Oleh Sentsov on terrorist. Ei ole. Ainus, milles Sentsov süüdi on, on vaprus – valmisolek avalikult vastu astuda Moskva ebaseaduslikule anneksioonile tema kodumaal,» kirjutab RFERL. «Sentsov on tõusev Ukraina filmirežissöör, enim tuntud oma tunnustatud filmi «Gaamer» poolest, mis debüteeris 2012. aasta Rotterdami filmifestivalil. Ta on ka kahe lapse üksikisa.»

RFERL meenutab, kuidas Krimmist pärit Sentsov toetas Euromaidani ja aitas Krimmi lõksu jäänud Ukraina sõjaväelastele toitu toimetada.

«Vene julgeolekuagendid võtsid Sentsovi kinni Simferoopoli tänaval 2014. aasta 11. mail, vahetult pärast seda, kui ta oli osalenud meeleavaldusel anneksiooni vastu,» kirjutab portaal. «Ta ilmus taas pildile mõned päevad hiljem vangistuses Moskvas ning talle esitati süüdistus Ühtse Venemaa ja Krimmi Venelaste Seltsi kontorite süütamises. Talle esitati ka süüdistus plaanis lasta õhku Simferoopoli Lenini monument ja igavene tuli.»

Sentsovi kohtuprotsessil nõudis prokurör eile talle 23-aastast vangistust. «Ma ei palu teilt midagi,» vastas režissöör oma lõpusõnavõtus samal protsessil. «Kõik saavad aru, et okupantide kohus ei saa juba definitsioonilt olla õiglane. Ärge võtke seda isiklikult, teie kõrgeausus.»

Eston Kohver

Foto: Reuters

RFERL meenutab, et Moskva väitel on Eston Kohver Eesti luuraja, kes tabati spionaažilt Venemaa territooriumil. Ning jätkab siis selgitusega, et tegelikult töötab Kohver FBI-le analoogses sisejulgeolekuorganisatsioonis.

«See oli trikk. See polnud midagi muud kui lõks,» liigitab RFERL Kohvri vastu Eesti territooriumil toimunud varitsuse inimrööviks.

Nadežda Savtšenko

Foto: Vitaliy Belousov/RIA Novosti

Nagu RFERL tõdeb, on Ukraina naispiloot Putini kolmest pantvangist rahvusvaheliselt ilmselt kuulsaim.

«Moskva ütleb, et Savtšenko on mõrvar. Ei ole. Ainus, milles ta süüdi on, on kodumaa nimel oma eluga riskimine,» kirjutab portaal.

Ukraina esimene naissoost sõjaväepiloot osales mullu juunis parajasti kaassõdurite päästemissioonil Donbassi regioonis, kui langes nn separatistide kätte vangi. «19. juunil postitasid separatistid internetti video sellest, kuidas teda metalltoru külge aheldatuna üle kuulati,» kirjeldab portaal. «Uuesti tuli ta avalikkuse ette Venemaal vangistuses nädalaid hiljem ning talle esitati süüdistus kahe suurtükirünnakus hukkunud Vene ajakirjaniku surmas kaasosaline olemises ja ebaseaduslikult üle piiri Venemaale minemises.»

Savtšenko advokaatide sõnul näitavad nii tema mobiiltelefoniandmed kui videotõendid, et ta oli juba nn separatistide käes vangis ajal, kui ajakirjanikud surma said. Teda ähvardab 25-aastane vangistus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles