Hollande: kliimakõnelustel leppeta jäämine oleks katastroof

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hollande tänasel energiateemalisesl pressikonverentsil
Hollande tänasel energiateemalisesl pressikonverentsil Foto: JEAN-PIERRE CLATOT/AFP

Prantsuse president François Hollande hoiatas täna, et detsembris toimuval kliimatippkohtumisel leppeni mitte jõudmine oleks katastroof.

Tänavu 30. novembrist kuni 11. detsembrini peetakse Pariisis ÜRO kliimatippkohtumine, kust loodetakse kokkulepet siduva kliimapakti üle.

Lepe jõustuks 2020. aastal ning kohustaks riike vähendama kasvuhoonegaaside atmosfääri paiskamist ning aitama vaeseid riike, keda kliimamuutuste tõttu ohustavad põuad, üleujutused ja merevee taseme tõus. Kokkuleppe kohaselt tuleks kliima soojenemist piirata maksimaalselt kahele kraadile Celsiuse järgi.

«Kui sõlmitakse kliimalepe, siis see poleks mitte pelgalt lepe reeglitest ja mehhanismidest, vaid ka rahastamisest, sest mitmed tõusva majandusega või haavatavad riigi on palunud, et nende energiaüleminekut rahastataks, ja õigustatult,» lausus Hollande.

Kõnelustel osalevad esindajad 195 riigist. Pariisi kõnelusi varjutavad mälestused 2009. aastast, mil Kopenhaagenis üritati samuti jõuda ambitsioonika kliimaleppeni, ent edutult.

Euroopa Liidu keskkonnavolinik Miguel Arias Cañete hoiatas neljapäeval, et aken leppe sõlmimiseks sulgub kiirelt ning palus suurte majandustega riikidel esitada viivitamatult omapoolsed lubadused.

Cañete sõnul on oma lubadused esitanud 56 riiki, mis esindavad ülemaailmsest kasvuhoonegaaside emissioonist 61 protsenti.

«Võtmetähtsusega G20 riigid nagu Argentina, Brasiilia, India, Indoneesia, Saudi Araabia, Lõuna-Aafrika Vabariik ja Türgi peavad esitama oma kavandatud panuse viivitamata.» Viimastel kuudel on oma lubadused esitanud maailma suurimad majandused USA ja Hiina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles