NATO peasekretär: Venemaa ei kujuta Balti riikidele ohtu

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO ja Eesti lipud sõjaväe maasturi küljes.
NATO ja Eesti lipud sõjaväe maasturi küljes. Foto: Mihkel Maripuu

NATO peasekretäri Jaap de Hoop Schefferi sõnul ei kujuta Venemaa ohtu NATO-le ega ka selle liikmesriikidele Eestile, Leedule ja Lätile.


Sellise avalduse tegi NATO peasekretär täna Riias pärast kohtumist Läti presidendi Valdis Zatlersiga, teatab Leta.


Mõlemad kinnitasid ajakirjanikele, et NATO on tõestanud oma mõjuvõimu. Schefferi sõnul oli ta Riia visiit juba varem planeeritud, kuid ta väljendas rahulolu, et ta visiit kattub Gruusia sündmustega, mis annab talle võimaluse arutada seda konflikti Läti presidendi ja Balti riikide välisministritega.

«Arvestades poliitilist olukorda Iraanis ja Gruusias, on praegu hea aeg nende teemade lahkamiseks,» ütles NATO peasekretär. Ta rõhutas kohtumise ajal korduvalt, et Balti riikide õhuruumi kaitsevad NATO hävitajad.

Ajakirjanike küsimustele vastates rõhutas ta, et NATO planeerimissüsteem on väga paindlik ning võib käiku minna igal ajahetkel.

Eesti välisminister Urmas Paet, Läti välisminister Maris Riekstins ja Leedu välisminister Petras Vaitiekūnas rõhutasid Riias tänasel kohtumisel NATO peasekretäri Jaap de Hoop Schefferiga, et Põhja-Atlandi lepingu artikkel 5 ja kollektiivkaitse on jätkuvalt olulisimad NATO koostööpõhimõtted, teatas välisministeerium.

Pärast kohtumist NATO peasekretäri Jaap de Hoop Schefferiga märkis Urmas Paet, et olemasolevate võimekuste arendamise ja NATO ümberkujundamisprotsessi raames peame senisest veelgi rohkem tähelepanu pöörama kollektiivkaitse vajadustele NATOs.

«NATO liikmesriigid on kindlad artikkel viie toimimises. Selles kontekstis on oluline NATO nähtavus Eestis. Täna näeme seda õhuturbeoperatsiooni näol. Sarnaseid elemente peaks tulevikus olema rohkem,» lisas ta.


Tänasel Baltimaade välisministrite ja NATO peasekretäri kohtumisel arutati ka olukorda Gruusias ning NATO-Venemaa suhteid.

Ministrid käsitlesid kohtumisel ka kollektiivkaitse ja selle tagamiseks vajaliku kaitseplaneerimise teemasid seoses 18.-19. septembril toimuva NATO kaitseministrite mitteametliku kohtumise, detsembris toimuva välisministrite kohtumise ja 2009. aasta kevadel ees oleva NATO tippkohtumisega.

Kohtumine toimus NATO peasekretäri visiidi raames, kus peasekretär külastab rahvusvahelist miinitõrjeoperatsiooni Open Spirit 2008.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles