Briti luure jälgis Doris Lessingit üle 20 aasta

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Doris Lessing
Doris Lessing Foto: SCANPIX

Briti luure jälgis inglise kirjanikku Doris Lessingit üle 20 aasta.

MI5 ehk Briti Julgeolekuteenistus kogus tema kohta viis kaustatäit andmeid, mis avalikustatakse täna seoses Briti rahvusarhiivi näitusega, edastab AFP.

Briti luure hakkas Lessingit jälgima Suurbritannia asumaal Lõuna-Rodeesias, tänapäevases Zimbabwes, kus ta üles kasvas. Põhjuseks oli asjaolu, et ta oli oma vaadetelt kommunist ning rassismivastane.

Briti luure üks varasematest ülestähendustest tema kohta on aastast 1944 ja selles käsitletakse tema raamatuklubi Left Book Club tegevust Saliburys, mis on tänapäeval Zimbabwe pealinn Harare.

Doris Lessing ja ta abikaasa Gottfried Lessing, kes oli sakslasest kommunist, tutvustasid klubis sotsialistlikke ja kommunistlikke vaateid.

«Suur osa selles klubis toimunud sõnavõttudest lõppes Ühendkuningriigi, kapitalismi ja Briti impeeriumi vastaste seisukohtadega,» seisab luureraportis.

Pärast mehest lahkuminekut 1949. aastal kolis Doris Lessing Salisburyst Ühendkuningriiki Londonisse, kus agendid ta jälgimist jätkasid, kuna ta kuulus Briti kommunistlikusse parteisse.

Briti välisluureteenistus MI6 hakkas tema vastu huvi tundma siis, kui ta koos vasakpoolsete kirjanikega reisis 1952. aastal Nõukogude Liitu.

«Tegemist on fanaatilise kommunistiga. Ta kasvas üle Rodeesias, kus õppis vihkama rassilist eristamist. Asumaad on ta raamatute põhiteema ja ta on muutunud oma sõnavõttude tõttu ohtlikuks. Tema arvates on kõik tumedanahalisusega seotud hea ja valgenahalisus on halb,» selgitati luureraportis.

Lessing äratas Briti luures ka sellega tähelepanu, et ta Londoni kodu külastas väga kirev seltskond, kelle hulka kuulusid vasakpoolsete vaadetega ameeriklased, indialased, hiinlased ja tumedanahalised.

Agentide arvates toimusid Lessingi korteris ka amoraalsed asjad ja isegi orgiad.

Lessing ärritas Briti võime, kuna aitas kommunistidest üksikemasid, et nad saaksid oma lastega rohkem koos olla.

Briti luure kaotas 1957. aastal Lessingi vastu huvi, kuna kirjanik astus Briti kommunistlikust parteist  Ungari ülestõusu mahasurumise tõttu protestiks välja.

Lessing tõdes hiljem, et ta uskus kommunismi liiga naiivselt.

Wikipedia: Doris Lessing (kodanikunimega Doris May Tayler; 22. oktoober 1919 Iraan, Kermānshāh – 17. november 2013 London) oli inglise kirjanik, kes sai 2007 Nobeli kirjandusauhinna.

Ta romaanid on «The Grass is Singing», «The Golden Notebook», «Shikasta», «Memoirs of Survivor», «The Fifth Child», «The Good Terrorist» ja veel mitmed teised. Ta kirjutas ka novelle, esseesid, ooperilibretosid ja mälestusteraamatuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles