Pentagon: Guantánamo tuleks sulgeda enne Obama ametist lahkumist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldus Guántanamo vangilaagri vastu.
Meeleavaldus Guántanamo vangilaagri vastu. Foto: AFP/SCANPIX

USA vangilaager Guántanamo lahes tuleks sulgeda enne president Barack Obama ametist lahkumist, sest rajatisest on kujunenud džihadistide propaganda jaoks oluline kese, ütles neljapäeval USA kaitseminister Ashton Carter.

Kaitseministeerium otsib aktiivselt teisi kinnipidamisasutusi Guántanamos asuvate vangide majutamiseks. «See pole minu hinnangul midagi, mille peaksime jätma järgmisele presidendile,» lausus Carter.

Ministri sõnul on ta vangilaagri sulgemise küsimuses Valge Majaga samal arvamusel, sest Obama lubas panna selle kinni enne valituks osutumist 2009. aastal ning president teeb jõupingutusi selle eesmärgi saavutamiseks.

«Kuniks Guántanamo on avatud, püsib see džihadistide propaganda võitlushüüdena,» lausus Carter. 

Tema sõnul kaalusid ametnikud võimalike kinnipidamisasutustena Kansases asuvat Fort Leavenworthi ja Lõuna-Carolinas Charlestonis paikenvat mereväe kartserit. «Tulevatel nädalatel anname hinnangu ka teistele rajatistele,» lisas ta.

Guántanamo vangide toomine USA mandriosale mis tahes kujul kujuneb kongressis suure tõenäosusega ülimalt vastuoluliseks küsimuseks.

Kaitseministeerium töötab välja konkreetset plaani, ütles minister. «Meie vastutuse alla kuulub (kongressile) kava esitamine, mida nad saaksid kaaluda ning mis oleks vastutustundlik.»

USA president Barack Obama lubas 2009. aastal presidendiks saades, et Guántanamo suletakse aasta jooksul, kuid plaan nurjus erinevate takistuste tõttu.

USA hõivas Guántanamo alad 1898. aastal Hispaaniaga peetud sõjas. Washington liisib Kuubalt baasi alates 1903. aastast. Havanna on alates 1958. aastast korduvalt protestinud baasi kasutamise vastu väitega, et see on rahvusvahelise õiguse alusel ebaseaduslik.

Inimõigusorganisatsiooni Amnesty International andmetel oli Guántanamo vangilaagris tänavu juunis 127 kinnipeetavat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles