Briti poliitik lubab Iraagi sõja pärast vabandada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jeremy Corbin.
Jeremy Corbin. Foto: SCANPIX

Briti suurima opositsioonierakonna Tööpartei esimehekandidaat Jeremy Corbyn lubas reedel, et palub parteijuhiks saades Iraagi sõja pärast vabandust.

Suurbritannia ühines leiboristist peaministri Tony Blairi juhtimisel 2003. aastal USA toonase presidendi George W. Bushi algatatud Iraagi sõjaga. Briti väed olid riigis 2011. aastani.

Sõja toetamise otsus oli ebapopulaarne omal ajal ja on seda nüüd veelgi enam, kummitades leiboriste minevikutaagana.

Juunis läbi viidud YouGovi arvamusküsitluse tulemuste põhjal peab 51 protsenti brittidest Iraagis sõja alustamist valeks, vastupidi arvab  vaid 26 protsenti.

«Leiboristidel on ammu aeg paluda briti rahvalt vabandust, et viisid ta pettustele tuginedes Iraagi sõtta ja iraagi rahvalt kannatuste eest, mida me aitasime põhjustada,» ütles Corbyn ajalehele Guardian. «Meie juhtimisel esitab Tööpartei selle vabanduse.»

Äge Iraagi sõja vastane Corbyn on ootuste järgi võitja erakonna esimehe valimistel, mille tulemused tehakse teatavaks 12. septembril.

Corbyn (66) on tugevate vasakpoolsete vaadetega ning paljud leiboristid on hoiatanud parteid «hävingu» eest, kui ta valimised võidab. Hoiatajate hulgas on ka Tony Blair, kelle sõnul riskib erakond Corbyni kasinusvastase leeri võidu korral «enesehävitusega».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles