McCain Tallinnas: Putin on jõhkard

Juhan Mellik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eestis visiidil viibinud Ameerika Ühendriikide Arizona osariigi senaator John McCain ütles tänasel pressikonverentsil Eston Kohveri juhtumit kommenteerides, et Venemaa presidendi käitumine on ennenägematult brutaalne.

«Arizona kodanike nimel ma ütlen: Eston Kohvriga toimuv on skandaal ja ebaõiglane karistus,» lausus McCain. Seejärel nimetas ta Venemaa presidenti Vladimir Putint «kõrilõikajaks» ja «jõhkardiks» ja avaldas oma toetust Eestile. «Ta (Venemaa) rikkus Eesti territooriumi suveräänsust,» kõneles senaator Kohveri röövimisest ning avaldas lootust kohesest vabastamisest, et eestlane saaks naasta oma riiki ja oma pere juurde.

Eestit nimetas ameeriklane paljude uute väljakutsetega silmitsi seisvaks rinderiigiks – näiteks küberkaitse vallas. Küsimusele oma erakonnakaaslase, järgmise aasta presidendivalimisteks Vabariikliku erakonna kandidaadiks pürgiva skandaalse kinnisvaraärimehe Donald Trumpi võimalustee kohta oli aastal 2008 Barack Obamale ise alla jäänud McCaini vastus aga ühene. «Ta ei saa presidendikandidaadiks, ma olen kindel,» lausus senaator.

McCain käis eelmisel korral Eestis visiidil tänavu aprillis ning kinnitas toona, et Lääs peab Venemaa provokatsioonidele ja käitumisele laialdasemalt vastama. «On vabandamatu, et me pole aidanud Ukraina valitsusel end kaitsta,» sõnas Ukrainale relvade saatmist pooldav mees kevadel.  «Ukrainal pole kaitserelvastust, neil on vaja öise nägemise prille, tankitõrjerelvi. Neil on tarvis end kaitsta. Mul on häbi, et me ei anna neile enesekaitsevahendeid,» rääkis senaator, kes väisas Eestit esmakordselt juba aastal 2008.

Nüüd külastas McCain Eestit koos kahe senaatorist kolleegiga: demokraadist Sheldon Whitehouse`iga Rhode Islandi osariigist ja vabariiklasest John Barrassoga Wyomingist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles