Sakslased leidsid üle sajandi vana pudelsõnumi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Postkaart pudelist, mis leiti sajand pärast vetteviskamist.
Postkaart pudelist, mis leiti sajand pärast vetteviskamist. Foto: AP/Scanpix

Saksa abielupaar leidis pudelisse topitud kirja, mis on arvatavasti vanim teadaolev maailmas: pudel visati Põhjamerre kas aastal 1904 või 1906.

Paar avastas saadetuse Amrumi saarelt Saksamaal. Selle sees oli postkaart koos palvega saata leid uurijatele; vaevatasuks on lubatud üks šilling – tänapäevases vääringus täpselt üks kahekümnendik briti naela. Kuigi Suurbritannia hülgas valuuta juba aastal 1971, saavad sakslased lubatud preemia siiski kätte.

«Olime väga põnevil,» ütles Suurbritannia Merebioloogia Assotsiatsiooni esindaja Guy Baker. «Me ei osanud neid postkaarte enam oodata.» Nimelt pandi möödunud sajandi alguses sarnaseid pudeleid teele ligi tuhatkond, postitajaks mereteadlane George Parker Bidder. Eesmärgiks oli uurida merehoovuste liikumist ja nende kaal mõõdeti selliseks, et nad jääksid täpselt merepõhja kohale hulpima. Enamus pudelitest takerdusid aga kalatraalerite võrkudesse ja tulid Bakeri sõnul ilmsile juba aastakümneid tagasi.

Teadlased pöördusid ka Guinnessi rekordiraamatu poole, et leidu tunnustataks ametlikult kui maailma vanimat. Seni kuulub tiitel 1914 aastal teadusliku eksperimendi käigus vette lastud pudeleile, mis leiti tunamullu.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles