Jeb Bushi dilemma: mida arvata Iraagi sõjast?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jeb Bush.
Jeb Bush. Foto: AP/Scanpix

Ameerika Ühendriikide Vabariikliku erakonna ridades tuleva aasta presidendivalimiste kandidaadiks pürgiv Jeb Bush seisab probleemi ees: ühelt poolt peab ta kaitsma oma endisest presidendi vanema venna George W. Bushi poliitilisi valikuid, teisalt end neist distantseerima. 

«Ta peab jõudma hääletajateni viisil, et need ei vaataks tema kandidatuuri läbi venna prillide,» kommenteeris Jeb Bushi olukorda vabariiklaste kampaaniastrateeg Kevin Madden. «See on tema väljakutse.» Noorema Bushi ülesanne on jätta mulje oma välispoliitilisest nägemusest kui iseseisvast, säilitades samas lojaalsuse perekonnale.

Probleemi nähakse eriti selles, et Jeb kasutab oma kampaanias samu inimesi, keda tema vendki ja tema kõnesid kirjutavad samad autorid, kes olid segatud Iraagi sõjasse. «Asi pole selles, et ta ei suudaks end distantseerida oma vennast. Vaid selles, et tema kõnede kirjutajad ei suuda distantseeruda p…st, mida nad kirjutasid viis aastat tagasi,» lisas üks teine kampaaniastrateeg.

Kui Jeb Bushilt küsiti ühelt esinemiselt Floridas, miks kasutab ta samu nõuandjaid, kõlas ta vastus kohmetult. «See mäng, mida ma mängin, on üsna karm,» vabandas ta publikule. «Ma olen iseenda peremees.» Ühes teises hiljutises kõnes üritas noorem Bush tabada tooni, kus ta on sõjakam kui Barack Obama, kuid siiski mitte niipalju, et tekiksid kartused: temast saab kolmas president Bush, kes viib ameeriklased Iraaki.

Võitluses vabariiklaste presidendikandidaadi kohale alguses favoriidiks peetud Jeb Bush on küsitluste järgi hetkel teisel kohal pärast ekstsentrikust miljardäri Donald Trumpi, keda toetab viimaste uuringute järgi 21 protsenti vabariiklastest valijaid Bushi  17 protsendi vastu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles