Rootsis avatakse meestele vägistamise esmaabikeskus

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Rootsi pealinna Stockholmi  Södersjukhuset haigla juures tegutsev vägistamise puhul esmaabi andev kliinik hakkab lisaks naistele pakkuma abi ka meestele.

Rootsi Uppsala ülikooli seksuaalekspertide sõnul kogeb umbes viis protsenti meestest mingil eluetapil seksuaalvägivalda, edastab Yle.

Meeste osakond plaanitakse avada oktoobris.

See haigla on pakkunud juba kümme aastat abi neile naistele, kes on langenud vägistamise ja seksuaalvägivalla ohvriks. Aastas on seal abi vajavaid naisi umbes 600 – 700.

Uuring näitas, et mehed vajavad ka sellist meditsiini- ja psühholoogilist teenust.

Seksuaalterapeutide ja politsei andmetel ei tule kõik meeste seksuaalvägivalla juhtumid päevavalgele, kuna mehed jätavad neist teatamata. Selle taga on ühiskonnas levinud ja juurdunud arvamus, et mehed ei saa seksuaalvägivalla ohvrid olla, vaid need on naised.

Seksuoloog Karl Norwaldi sõnul kogevad mehed vägistamisel samu tundeid nagu naised ning ka neil tekivad kehalised ja vaimsed probleemid.

Seksuoloogi sõnul on vägistamisest rääkimine mõlemal soo esindajatele raske, kuid ühiskonnas kehtivad normid ja eelarvamused teevad meestele selle veel raskemaks.

«Vägistamise ohvriks langenud meestel tekib võrreldes naistega sagedamini sooline ja seksuaalne kriis,» selgitas Norwald.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles