Soul nõuab Põhja-Korealt propagandasaadete peatamiseks vabandust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Korea demonstrant rüvetatud Põhja-Korea lipuga
Lõuna-Korea demonstrant rüvetatud Põhja-Korea lipuga Foto: KIM HONG-JI/REUTERS

Lõuna-Korea president Park Geun-hye ütles esmaspäeval, et Soul ei lõpeta valjuhäälditest üle piiri edastatavaid propagandasaateid enne, kui Põhja-Korea esitab selge vabanduse hiljutiste provokatsioonide eest.

«Põhja-Korea peaks esitama selge vabanduse...ja tagama, et rohkem provokatsioone ei tule,» ütles Park, süüdistades Pyongyangi käimasoleva sõjalise kriisi tekitamises oma provokatiivse tegevusega.

«Taganemist Põhja-Korea ähvarduste ees ei tule,» ütles Park, tõotades karmi vastulööki igale edasisele provokatsioonile.

Kahe Korea esindajad alustasid laupäeval Panmunjomi piirikülas kõrgetasemelisi kõnelusi väljapääsu leidmiseks kriisist, mis on viinud riigid sõjalise vastasseisu lävele. Osapooled pidasid kõnelusi kogu möödunud öö ja veel esmaspäeva koidikul.

Kõnelusi juhivad Lõuna-Korea rahvusliku julgeoleku nõunik Kim Kwan-jin ja tema Põhja-Korea kolleeg Hwang Pyong-so, kes on riigijuht Kim Jong-uni lähikondlane.

Läbirääkimisi on varjutanud Souli süüdistused, mille kohaselt üritab põhjanaaber protsessi õõnestada, paigutades piirialale täiendavaid suurtükiüksusi ja viies positsioonidele kümneid allveelaevu.

Lõuna-Korea kaitseministeeriumi teatel on Pyongyang kahekordistanud suurtükiüksuste arvu piiril ja paigutanud kaks kolmandikku allveelaevastikust - ligi 50 alust - väljapoole baase.

Ministeerium lisas, et jälgib tähelepanelikult Põhja-Korea dessantlaevade liikumist pärast uudisteagentuuri Yonhap teadet, et kommunistlik riik on viinud rindejoone lähedal asuvasse mereväebaasi 10 eriüksusi vedavat hõljuk-tüüpi dessantlaeva.

«Põhja-Korea on läbirääkimiste ajal tarvitusele võtmas kahepalgelist hoiakut,» ütles kaitseministeeriumi pressiesindaja Soulis, nimetades Pyongyangi vägede liikumist pretsedendituks.

Lõuna-Korea kaitseametkonna sõnul kaaluvad Soul ja Washington strateegilise USA sõjatehnika paigutamist poolsaarele.

Vastasseisu juured on kuu algul aset leidnud vahejuhtumis, mil kaks Lõuna-Korea sõdurit astus kahte riiki lahutavas demilitariseeritud tsoonis maamiinile, saades raskelt vigastada. Soul on süüdistanud Põhja-Koread maamiinide paigaldamises, mida viimane on eitanud.

Lõuna-Korea reageeris vahejuhtumile piirilt valjuhäälditega edastatavate propagandasaadete jätkamisega 11-aastase vaheaja järel.

Analüütikute hinnangul ei ole Põhja-Korea vabandust oodata. «President Park teab seda,» ütles Souli Põhja-Korea uuringute ülikooli professor Yang Moo-jin. «Mõlemad pooled püüavad suurendada survet vastaspoolele, üritades saada rasketel läbirääkimistel eelist.»

«Praegu läbirääkimistelaual olevate küsimuste lahendamine nõuab liidritelt julget otsust,» lausus Yang. «Fakt, et nad räägivad, näitab tõelist otsustavust läbirääkimistel midagi saavutada. Küsimus on selles, mis see olla võiks.»

Kaks Koread on tehniliselt endiselt sõjas, sest aastatel 1950-1953 kestnud Korea sõja lõpetanud relvarahule pole kunagi ametlikku rahulepet järgnenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles