Merkel ja Hollande kutsusid ELi pagulaskriisile ühtselt vastama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merkel ja Hollande
Merkel ja Hollande Foto: MARKUS SCHREIBER/AP

Saksa kantsler Angela Merkel ja Prantsuse president François Hollande kutsusid täna Euroopa Liitu reageerima ühtselt rängimale pagulaskriisile Euroopas pärast Teist maailmasõda.

«Peame panema paika ühtse asüüliõiguse süsteemi,» märkis Hollande kohtumise eel, nimetades põgenikuvoolu maailma kriisikolletest «erandlikuks olukorraks, mis vältab veel mõnda aega».

Merkel, kelle riik võtab sel aastal tõenäoliselt rekordiliselt vastu kuni 800 000 asüülitaotlust, ütles, et Saksamaa ja Prantsusmaa ootavad kõigilt EL-i riikidelt «võimalikult kiiresti bloki pagulaspoliitika täitmist».

Merkeli sõnul on nad Hollande’iga ühel meelel, et EL peab koostama ühise nimekirja turvalistest asukohariikidest, kust blokki saabunud asüülitaotlejad kiiresti tagasi saadetakse.

Berliin on mõnda aega säärast poliitikat toetanud, kuna 40 protsenti Saksamaale saabuvatest asüülitaotlejatest on pärit Balkanimaadest. Saksamaa väitel tuleb sõjatsoonidest nagu Süüria, Iraak ja mõned Aafrika riigid pärit pagulaste abistamiseks «majandusmigrandid» kiiremini välja sõeluda.

Merkel kordas, et pagulaste esmastesse saabumiskohtadesse Kreekas ja Itaalias tuleb rajada aasta lõpuks registreerimiskeskused, mida haldab ja mehitab EL.

«Venitamist ei saa lubada,» rõhutas Saksa kantsler.

Hollande rõhutas Prantsusmaa «solidaarsust» Saksamaaga ning kutsus asüülitaotlejate «õiglasele jagamisele» Euroopa riikide vahel ning «illegaalselt saabujate väärikale tagasisaatmisele».

«Euroopa ajaloos on hetki, kus oleme silmitsi erakorralise olukorraga. Ka täna on erakorraline olukord, kuid see vältab veel mõnda aega,» ütles Prantsuse president.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles