Põhja- ja Lõuna-Korea saavutasid pingeid leevendava kokkuleppe

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Korea president Park Geun-hye (keskel)koos kõrgemate sõjaväelastega
Lõuna-Korea president Park Geun-hye (keskel)koos kõrgemate sõjaväelastega Foto: SCANPIX

Põhja- ja Lõuna-Korea saavutasid tänal pärast rohkem kui 40 tundi kestnud kõnelusi kokkuleppe, mis võimaldab mõlemal osapoolel häbist pääseda ning vältida verevalamist, millega nad olid teineteist mitu nädalat ähvardanud.

Väga hoolikalt sõnastatud dokumendis avaldas Pyongyang kahetsust, et kaks Lõuna-Korea sõdurit sandistusid hiljuti maamiini plahvatuses, milles Soul süüdistas Põhja-Koread. Kuigi Pyongyang ei vabandanud otsesõnu, annab selline sõnastus Soulile võimaluse kuulutada teatud võitu Põhja-Korea üle.

Lõuna-Korea aga peatas Pyongyangi-vastase propaganda kahe riigi piiril, mis võimaldab omakorda Põhja-Koreal kuulutada oma rahvale võitu lõunanaabri üle.

Kokkulepe on esimene positiivne samm pingete leevendamiseks kahe Korea vahel, kuid esialgu pole selge, kui kaua selline hea õhkkond püsida suudab.

Dokumendis lubati peatset kõneluste jätkamist kas Soulis või Pyongyangis, kuid Koread pole varemgi suutnud selliseid lubadusi täita.

Laupäeval Panmunjomi piirikülas alanud läbirääkimised viisid ka selleni, et Põhja-Korea lubas tühistada eelmisel nädalal välja kuulutatud sõjaaegse režiimi piiriäärsetes üksustes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles