Saudi Araabia hukkas eelmise aasta jooksul vähemalt 175 inimest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saudi Araabia lipp
Saudi Araabia lipp Foto: Khaled Abdullah/REUTERS

Inimõigusorganisatsioon Amnesty International avaldas täna raporti, milles kritiseeriti riigi ranget šariaati ja suurt hukkamiste arvu.

Raporti teavitusel on  vahemikus 1985. aasta jaanuar kuni 2015. aasta juuni hukatud riigis vähemalt 2208 inimes. Surmanuhtlust määratakse riigis peamiselt mõrva, vägistamise ja narkokaubanduse eest, kuid kohtutes on süüdistatavaid surma mõistetud ka abielurikkumise, usutaganemise ja nõiduse eest.

Amnesty sõnul ei vasta kuningriigi õigussüsteem rahvusvahelistele normidele. Raportis on toodud näiteid salajastest kohtuistungitest, süüdistatava juriidiliste õiguste eiramisest ning samuti piinamistest ülestunnistuste saamiseks. 2015. aasta esimeses pooles toimus vähemalt 102 hukkamist.

Suurem osa hukkamistest viiakse läbi pea maharaiumise läbi. Tihtipeale jäetakse laibad ja maharaiutud pead pealtvaatajatele uudistamiseks ning hukatute omakseid teavitatakse karistuse elluviimisest alles pärast selle teostamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles