Saksamaa peatas Süüria kodanike suhtes Dublini reegli jõustamise

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria põgenikud Põhja-Kreekas
Süüria põgenikud Põhja-Kreekas Foto: AP/Scanpix

Saksamaa peatas Süüria kodanike suhtes Dublini reegli jõustamise

«Dublini protseduur: me ei järgi seda praegu praktikas Süüria kodanike suhtes,» teatas Saksa föderaalne migratsiooni- ja põgenikeamet suhtlusvõrgustikus Twitter.

EL tervitas Saksamaa otsust, nimetades seda Euroopa solidaarsuse aktiks.

«Komisjoni jaoks tähendab see fakti tunnistamist, et me ei saa jätta välispiiridel asuvaid liikmesriike üksi tegelema suure arvu asüülitaotlejatega, kes otsivad Euroopas varjupaika,» ütles Euroopa Komisjoni pressiesindaja Natasha Bertaud.

Niinimetatud Dublini reegli kohaselt peab põgeniku varjupaigataotlust menetlema ELi riik, kuhu isik esimesena saabus.

Praktikas tähendab see, et Kreeka ja Itaalia sugustele riikidele langeb üle jõu käiv asüülitaotluste menetlemise koorem.

Samuti ELi välispiiridel asuvasse Ungarisse sisenes ööl vastu teisipäeva 2100 migranti.  

Nad kuuluvad 7000 põgeniku hulka, kelle ohtliku teekonna Euroopa Liitu tõkestas eelmisel nädalal Makedoonia otsus kuulutada välja eriolukord ja sulgeda riigipiir. Skopje otsus oli tingitud peamiselt Süüriast pärit põgenike tulvast riigi piiridele.

Teekond läbi Lääne-Balkani on muutunud üheks peamiseks marsruudiks EL-i pääseda üritavatele migrantidele.

ÜRO põgenikeagentuur teatas teisipäeval, et ootab päevas Makedooniat läbivate põgenike arvu tõusmist 1500-lt 3000-le.

Samuti hoiatas agentuur, et olukord on halvenemas Kreeka ja Itaalia rannikul, kuhu on tänavu üle Vahemere jõudnud peaaegu 300 000 migranti.

Neljapäeval peetakse Viinis Lääne-Balkani riigijuhtide tippkohtumine, kus kavatseb osaleda ka Saksa kantsler Angela Merkel.

Saksamaa valmistub tänavu vastu võtma ligi 800 000 migranti.

Olukorras, kus paljud põgenevad sõja eest, on ligi pool Saksamaale saabuvatest varjupaigataotlejatest pärit konfliktivabadest riikidest, nagu Kosovo ja Albaania.

Merkel soovib kasutada tippkohtumist välja selgitamiseks, miks tulevad tuhanded inimesed neist riikidest, ütles Saksa valitsuse pressiesindaja Steffen Seibert.

ELi saabus ajavahemikul jaanuarist juulini Makedoonia, Serbia, Bosnia ja Hertsegoviina, Albaania, Montenegro ja Kosovo kaudu ligi 102 000 migranti, selgub bloki piiriagentuuri Frontex andmetest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles