Vene meedia tõlgendus Niinistö kõnest: Soome ei ole võimeline end ega Balti riike kaitsma

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sauli Niinistö
Sauli Niinistö Foto: SCANPIX

Venemaa meedias tõlgendatakse Soome presidendi Sauli Niinistö kõne neile sobival viisil.

Vene kanalitest läks tõlgendamisel kõige kaugemale Ria Fan, mille lugu kandis pealkirja «Soome tunnistas, et ei suuda kaitsta end ega ka Balti riike», edastab iltasanomat.fi.

Gazeta.ru alustas oma artiklit nii: «Soome president Sauli Niinistö teatas, et ta riik ei suuda tagada lähedaste Balti riikide ega ka enda julgeolekut».

Soome ajakirjanike uuring näitas, et Niinistö kõne valesti tõlgendamise algallikaks on uudisteagentuuri TASS mitte just kõige korrektsem tõlge Soome presidendi kõnest.

«Soomel ei ole sellist sõjalist võimsust, mis lubaks tal pakkuda teistele riikidele sõjalist abi. Ta ei suuda tagada isegi enda julgeolekut,» oli TASSi tõlge.

Soome ajakirjanike sõnul rookisid venelased tõlkest välja Niinisto poolt öeldud väljendi «julgeolekugarantii», millele on vene keeles vaste olemas - «garantii bezopasnosti»

Selle tõttu võivadki vene lugejad arvata, et Soome ei suuda end sõjaliselt kaitsta.

Tegelikkuses rõhutas Soome president oma kõnes välistele julgeolekugarantiidele, milleks on näiteks NATO.

Niinistö viitas, et Soome sõjavägi ei ole sõjalise liidu NATO võimsusega ning selle tõttu ei saa anda sellist julgeolekugarantiid nagu see liit.

«Meie idapiir on pikem kui kõikidel NATO riikidel kokku. Viie miljoni elanikuga Soome saab enda kaitsmisega hakkama, kuid sellega asi piirdubki,» teatas Niinistö.

Venekeelses internetimeedias oli eile vähemalt kümme artiklit, milles oli Soome kaitsevõimet tõlgendatud valesti.

Uudistelehekülg Južnõi Federalnõi tõdes, et Niinistö kõne oli Balti riikidele «külm dušš».

«Teisisõnu keeldus Soome Balti riike sõjaliselt abistamast ja soovitas oma naabritel Venemaaga suhteid parandada,» teatas see lehekülg.

Umbes sama edastas ka suur uudiseagentuur Ria Novosti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles