Duda tahab Saksamaal arutada Ukrainat ja Poola julgeolekugarantiisid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola presidendi Andrzej Duda esimene visiit Eestisse.
Poola presidendi Andrzej Duda esimene visiit Eestisse. Foto: Liis Treimann

Poola president Andrzej Duda teeb reedel visiidi Berliini, kus ta soovib Saksa liidritega arutada Ukraina konflikti ja NATO julgeolekugarantiisid Poolale.

Duda kohtub Bellevue palees Saksa riigipea Joachim Gauckiga. Kohtumisele järgneb kahe presidendi pressikonverents.

Hiljem reedel peab ta kõnelusi Saksa kantsleri Angela Merkeliga.

Poola presidendil on kavas ka kohtumine Berliinis elava poola kogukonna esindajatega.

«Tahan, et olukord Ukrainas ja Poola julgeolekugarantiid NATO-s, oleksid peateemad minu reedesel visiidil Berliinis,» ütles Duda usutluses Poola avalik-õiguslikule televisioonile.

Poola president kavatseb arutada kõnelustel Merkeliga viise püsiva rahu tagamiseks Ukrainas.

«Mulle öeldi täna vestluse käigus president Petro Porošenkoga, et konflikt käib endiselt, sõdurid ja tsiviilisikud saavad surma (...) See on vastuvõetamatu olukord,» lausus Poola riigipea.

«Minski lepe aegub 31. detsembril. Mis saab edasi?» küsis Duda.

Ta soovib enda sõnul rääkida Berliinis NATO Walesi tippkohtumisel astutud sammude jätkamisest alliansi kohaloleku püsivaks laiendamiseks Poola territooriumil.

«(...) Allianss laiendas oma kohalolekut Lääne-Euroopas üle 40 aasta, ent NATO on täna palju suurem ja sel on palju rohkem liikmeid. (...) Ma usun, et see protsess peab jätkuma NATO kohanemisega laienemisele,» lausus Duda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles