Rootsi kavatseb jätkata Dublini konventsiooni rakendamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Migrandid Vahemerel
Migrandid Vahemerel Foto: /AP

Rootsi kavatseb jätkata varjupaigataotlejate tagasisaatmist esimesse Euroopa Liidu riiki, kuhu nad sisenesid, jätkates Dublini konventsiooni rakendamist, edastas Rootsi raadio kolmapäeval.

Rootsi kavatseb jätkata Dublini reegli rakendamist, ütles justiits- ja rändeminister Morgan Johansson uudisteagentuuri TT vahendusel.

Saksamaa teatas teisipäeval Süüria varjupaigataotlejate puhul nn Dublini reegli rakendamise ajutisest peatamisest. Berliini sõnul tehti otsus solidaarsusest nende Euroopa Liidu liikmesriikidega, mis piirnevad kolmandate riikidega. Euroopa Komisjon tervitas otsust.

Niinimetatud Dublini reegli kohaselt peab põgeniku varjupaigataotlust menetlema EL-i riik, kuhu isik esimesena saabus.

«Meie seisukoht on, et kuniks meil on reeglid, tuleks neid täita,» lausus Johansson. Samas soovib Rootsi pikemas perspektiivis arutada muudatusi reeglites, lisas ta.

«Soovime rakendada jaotusmehhanismi, mis tähendab, et arv jaotatakse proportsioonis riigi suurusega. Rootsi ja Saksamaa võtavad vastu enim pagulasi ja Rootsi on riik, mis võtab neid vastu per capita alusel enim. On teisi riike, kes peaksid võtma suurema vastutuse,» ütles Johansson.

Minister tõi esile Suurbritannia ja Poola, kes tänavu suvel ei võtnud vastu ühtegi põgenikku, või võtsid vaid väikse osa 60 000 pagulasest, keda EL soovis liikmesriikide vahel ära jaotada.

«Teeme koostööd Saksamaaga ning survestame Euroopa Komisjoni eesmärgiga muuta reegleid. Tänavu kevadel saatis meid pärast Vahemerel toimunud suurt pagulaskatastroofi peaaegu edu; peaaegu saime migratsiooni eest vastutavate ministrite kohtumisel kvalifitseeritud enamuse põgenike proportsionaalsele paigutamisele. Riigipead vastasid toona eitavalt,» lisas Johansson.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles