USA ja Lõuna-Korea harjutasid sissetungi Põhja-Koreasse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Lõuna-Korea ja USA sõdurid pidasid reedel siiani suurima lahinglaskmistega ühisõppuse, mille jooksul harjutati muu hulgas mehhaniseeritud üksuste pealetungi sügavale Põhja-Koreasse.

Mitmes järgus läbi viidud õppuses mängiti läbi Põhja-Korea algne provokatsioon, millele järgnesid eskaleerunud kokkupõrked ja piiriülene vastupealetung.

Õppus toimus Pocheoni piirilinna lähistel umbes 20 kilomeetri kaugusel lõunas Põhja- ja Lõuna-Koread eraldavast demilitariseeritud tsoonist.

«Laskemoona ja mobiliseeritud sõdurite arvu seisukohast oli tegemist suurima lahinglaskmisega õppusega, mille Lõuna-Korea sõdurid on iseseisvalt või koos USA sõduritega läbi viinud,» ütles kaitseministeeriumi pressiesindaja AFP-le.

Õppusel osales umbes 3000 USA ja Lõuna-Korea sõdurit, ligi 100 tanki ja lahingmasinat, 120 raskerelva, 45 helikopterit ja üle 40 hävituslennuki.

Lõuna- ja Põhja-Korea vahel lahvatasid pinged 10. augustil, kui Soul süüdistas Pyongyangi maamiinide paigaldamises kahte riiki lahutavasse demilitariseeritud tsooni. Lõuna-Korea teatel sai 4. augustil tsoonis kolme maamiini plahvatuses raskelt haavata kaks nende sõdurit.

Soul teatas seejärel, et jätkab 11-aastase vaheaja järel Põhja-Korea vastaseid propagandaoperatsioone piiril.

Pyongyang andis 21. augustil eesliinil paiknevatele vägedele käsu minna üle sõjaaja režiimile. Pooled alustasid seejärel kõnelusi pingete maandamiseks ning leppeni jõuti 25. augustil.

Õppus algas Põhja-Korea kujuteldava rünnakuga Lõuna-Korea piirivalvepunktile. Algsesse stsenaariumi oli sisse kirjutatud rünnak Lõuna-Korea valjuhäälditele, mille kaudu edastatakse sõnumeid Põhja-Koreasse, kuid kava tehti ümber pärast teisipäeval saavutatud kokkulepet, mille alusel lülitas Soul valjuhääldid välja.

Õppuse teises vaatuses tungisid Pyongyangi väed Lõuna-Korea pinnale läbi demilitariseeritud tsooni kindlustuste.

Viimaseks faasiks oli vastupealetung ning Lõuna-Korea ja USA mehhaniseeritud üksuste kujuteldav invasioon sügavale Põhja-Korea territooriumile, et hävitada raketirajatisi, staape ja teisi võtmetähtsusega hooneid Pyongyangi lähistel.

Õppus toimus 2000 külalise silme all, nende hulka kuulus ka president Park Geun-hye ja kõrged USA ja Lõuna-Korea sõjaväelased.

Lõuna-Koreas viibib alaliselt ligi 30 000 USA sõdurit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles