Vene opositsionääri mõrva korraldaja mõisteti 17 aastaks vangi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõrvatud opositsioonipoliitiku Galina Starovoitova näopildiga plakatid Peterburis 2009. aastal sallivusele üles kutsunud meeleavaldusel.
Mõrvatud opositsioonipoliitiku Galina Starovoitova näopildiga plakatid Peterburis 2009. aastal sallivusele üles kutsunud meeleavaldusel. Foto: SCANPIX

Vene kohus mõistis 17 aastaks vangi endise seadusandja, keda süüdistatakse mõjuka opositsioonipoliitiku Galina Starovoitova tapmise korraldamises 1998. aastal.

Peterburi Oktjabrski rajooni kohus määras Mihhail Gluštšenkole karistuse eriti range režiimiga koloonias.

Liberaalne duumaliige Starovoitova (52) tapeti oma kodumaja trepikojas 1998. aasta 20. novembril. See oli üks 1990. aastate Venemaa kurikuulsamaid poliitilisi mõrvu.

Tellijana süüdi mõistetud Mihhail Gluštšenko. Foto: Scanpix
Tellijana süüdi mõistetud Mihhail Gluštšenko. Foto: Scanpix Foto: Sergei Konkov/Sergei Konkov/TASS

«Kohus selgitas välja, et Gluštšenko koos ühe tundmatuks jäänud isikuga otsustas tappa riigiduuma saadiku Galina Starovoitova, et lõpetada tema aktiivne tegevus poliitikas ja valitsuses,» ütles peaprokuratuur avalduses.

Poliitik ja inimõigusaktivist Starovoitova oli riigiduuma saadik ja erakonna Demokraatlik Venemaa juht. Ta oli Boriss Jeltsini võimu ajal ka presidendi nõunik.

Peterburi kohus mõistis 2005. aastal tapmises süüdi kaks meest, kellest üks viibis sündmuspaigal naiseks riietatuna. Nad said vastavalt 20 ja 23 aasta pikkuse vanglakaristuse. Mõrva tellijat toona tuvastada ei suudetud.

Endine Vladimir Žirinovski populistliku Liberaaldemokraatliku Partei duumaliige Gluštšenko peeti kinni 2009. aastal hoopis ühe teise juhtumiga seoses, Enne seda oli tal õnnestunud end mitu aastat varjata.

Galina Starovoitova. Foto: Scanpix
Galina Starovoitova. Foto: Scanpix Foto: Boris Elshin/RIA Novosti

Kohus arvestas talle karistusaega määrates asjaoluga, et ta juba kannab 2013. aastal väljapressimise eest mõistetud kaheksa-aastast vanglakaristust.

Gluštšenko tunnistas end kohtus Starovoitova mõrva organiseerimises süüdi ja palus vene rahvalt andestust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles