NASA katsetab, kuidas inimesed Marsil vastu peaksid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majake Hawaii vulkaani jalamil pakub võimaluse aasta aega katsetada, kuidas mõjuks inimesele Marsil isolatsioonis elamine.
Majake Hawaii vulkaani jalamil pakub võimaluse aasta aega katsetada, kuidas mõjuks inimesele Marsil isolatsioonis elamine. Foto: SCANPIX

NASA meeskond alustas eile Hawaiil viljatu pinnasega vulkaani jalamil aasta aega kestvat eksperimenti, mille käigus püüavad nad saada aimu elust Marsil.

Meeskond elab aasta aega omaette moodulmajas ning peab väljas käies kandma skafandrit, et matkida võimalikult täpselt tingimusi, mis ootaks neid punasel planeedil. Tegemist on seni pikima isolatsioonikatsega NASA ajaloos.

Ekspertide hinnangul kestaks tõeline Marsi-missioon aasta kuni kolm. Tavapärased missioonid Rahvusvahelisse kosmosejaama kestavad pool aastat. NASA on hiljaaegu viinud läbi neli ja kaheksa kuud kestnud isolatsioonieksperimente.

Paljud katsed keskenduvad tehnoloogiale ja selle vastupidavusele, ent selle eksperimendi eesmärk on uurida inimfaktorit.

Meeskond kuulub kuus inimest, kes elavad oma kitsas moodulis, kus puudub värske õhk, värske vesi ja privaatsus. Mooduli diameeter on 11 meetrit ja see on 6 meetrit kõrge.

Tiimi liikmed on prantsuse astrobioloog, Saksa füüsik ja neli ameeriklast -  piloot, arhitekt, ajakirjanik ja pinnaseuurija.

Neist igaühel on väike magamisase ja isiklik laud. Toiduvarude hulka kuuluvad näiteks tuunikalakonservid ja juustupulbrid. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles