ÜRO: jõuluvana abiline Must Peeter on rassistlik jäänuk ja Holland peaks temast vabanema

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rassistlik jäänuk Must Peeter, kellest ÜRO komitee soovitab Hollandil vabaneda.
Rassistlik jäänuk Must Peeter, kellest ÜRO komitee soovitab Hollandil vabaneda. Foto: Wikipedia

ÜRO komitee leidis eile, et Hollandis jõulude ajal tegutsev Must Peeter on orjanduse jäänuk ja riik peaks temast vabanema.

Peaminister Mark Rutte ütles aga, et püha Nikolause kaaslasena lapsi rõõmustava Zwarte Piete ehk Musta Peetri saatus ei ole valitsuse otsustada - see on ühiskondlik küsimus, mitte riigiasi.

Must Peeter liigub harilikult ringi toretsevates keskaegsetes riietes, nägu must, huuled punased ning peas afroparukas. Ta aitab hollandi jõuluvanal Nikolausel lastele kinke jagada.

Must Peeter põhjustab juba aastaid Hollandis jõulude ajal vaidlusi. Mõned leiavad, et tegu on koloniaalajast pärit rassistliku stereotüübiga, teised väidavad, et tegelase nägu on must, kuna ta tuleb korstnast, ja keelduvad Musta Peetrit rassistlikuks pidamast.

ÜRO rassilise diskrimineerimise kaotamise komitee ütles eilses raportis, et Musta Peetrit kujutatakse mõnikord viisil, mis peegeldab negatiivseid stereotüüpe ja paljud näevad selles orjanduse jäänukit.

«Arvestades, et isegi sügavalt juurdunud kultuuritraditsioonid ei õigusta diskrimineerivat tegevust ega stereotüüpe, soovitab komitee riigil aidata aktiivselt kaasa niisuguste negatiivseid stereotüüpe peegeldavate tegelaste kaotamisele,» teatas komitee oma avalduses.

Rutte ütles vastuseks, et valitsuse asi ei ole rahvakombeid keelata. «See on ühiskondlik, mitte poliitiline küsimus.»

Pärast 2014. aasta iseäranis kirglikku vaidlust Musta Peetri üle hakkasid jõulude ajal ringi liikuma kollase näoga Juustu-Peetrid, küpsisekarva triibulise näoga Vahvli-Peetrid (Stroopwafel-Piete) ja lumivalged Klouni-Peetrid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles