Türgi andis koalitsiooni liikmena ISi vastu esimesed õhulöögid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi hävitaja F-16
Türgi hävitaja F-16 Foto: SCANPIX

Türgi sõjalennukid korraldasid Süürias sunniidi äärmusrühmituse Islamiriik (IS) vastu esimesed õhurünnakud USA juhitava koalitsiooni koosseisus, teatas välisministeerium laupäeval.

Türgi välisametkonna teatel alustasid riigi sõjalennukid Süürias ISi sihtmärkide ründamist reede hilisõhtul. «Meie hävitajad alustasid koos koalitsiooni õhurünnakutega ühisoperatsioone ISi sihtmärkide vastu, mis kujutavad meie riigile julgeolekuohtu.»

Türgi hävitajad kasutasid nõndanimetatud nutikaid pomme ega pidanud õhulöökide andmiseks riigi õhuruumist lahkuma.

Võitlus terrorirühmituse vastu on Türgi jaoks prioriteet, lisati avalduses. Türgi hävitajad kasutasid nutikaid pomme ning ei lahkunud õhulöökide andmiseks riigi õhuruumist.

Türgi õhurünnakutele eelnes Ankara ja Washingtoni teade tehnilisest kokkuleppest Türgi osalemise kohta õhukampaanias.

Ankara nõustus eelmisel kuul liituma Ühendriikide koalitsiooniga, mis korraldab ISi vastu õhurünnakuid Süürias ja Iraagis.

Türgi andis juulis Washingtonile loa kasutada ISi vastasteks õhurünnakuteks Incirliki õhuväebaasi.

USA kaitseminister Ashton Carter kutsus eelmisel nädalal Türgit etendama Ühendriikide ISi vastases õhusõjas täit rolli, ärgitades Ankarat andma oma hävitajad õhurünnakuid koordineeriva sõjalise struktuuri käsutusse.

Türgi viib ellu kaheosalist strateegiat Kurdistani Töölispartei (PKK) võitlejate vastu Põhja-Iraagis ning IS-i vastu Süürias, ent selle tegevus ISi vastu on seni olnud tagasihoidlik.

ISi pühasõdalased hõivasid neljapäeval Süüria põhjaosas strateegilise Marea linna poole liikudes mässulistelt viis küla.

Džihadistid edendavad pealetungi Aleppo provintsi põhjaosas alade lähistel, kuhu Türgi ja USA tahavad üheskoos luua ISist vaba tsooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles