Suri Briti tuntud neuroloog Oliver Sacks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oliver Sacks
Oliver Sacks Foto: SCANPIX

Meediaallikate teatel suri inglasest tuntud neuroloog Oliver Sacks raske vähihaiguse tagajärjel.

Ta lahkus eile 82-aastasena oma kodus New Yorgis Manhattanil, olles ümbritsetud lähedastest, edastab BBC.

Selle aasta veebruaris kirjutas mainekas arst avalikkuses võitlusest vähiga ning teatas, et ta on «surmaga silmitsi».

Tema kirjastaja Jcqui Grahami sõnul oli Sacks kõigile, kellega ta kokku puutus inspiratsiooniallikas, kaasa arvatud tema.

Sacksi tunti nii närviteadlase ja aju-uurijana kui ka tema kirjutistest. Ta kõige kuulsam teos on «Awakenings», mis räägib patsientidest, kes pärast haigusi mitu aastat «külmunud» olid ja uuesti «üles ärkasid».

Hollywoodis valmis selle raamatu põhjal 1990. aastal samanimeline film, mille peaosades olid Robert De Niro ja Robin William.

Sacksi teostest on maailma mainega veel «The Man Who Mistook His Wife For A Hat» ja « The Island Of The Colorblind», mis ta kirjeldab ebatavalisi meditsiinijuhtumeid.

1933. aastal Londonis sündinud Sacks kolis 1965. aastal USAsse New Yorki.

Sacks sai oma eluajal mitmeid auhindu nii meditsiini kui kirjanduse vallas, kuid 2008. aastal ka Ühendkuningriigi kõrge riikliku CBE (Commander of the Order of the British Empire) ordeni.

Sacksi lähedaste sõnul oli ta ekstsentriline geenius, kuid samas väga sõbralik ja rõõmsameelne.

Sacks lõpetas Oxfordi ülikooli 1958. aastal ning alates 1966. aastast töötas ta New Yorgis Bronxis Beth Abrahami haiglas konsulteeriva neuroloogina.

Ta märkas, et 1916. – 1927. aasta entsefaliidiepideemias ellujäänud patsientidel tekkis kummaline «külmunud» olek ning ta katsetas nende peal eksperimentaalset ravimit L-dopa, mis tõi nad sellest välja. Nende juhtumite põhjal valmis teos «Awakenings».

Teostes «The Man Who Mistook His Wife for a Hat» ja «An Anthropologist on Mars» kirjeldab ta Tourette´i sündroomi, autismi, epilepsia, fantoomjäsemete sündroomi, skisofreeniat ja Alzheimeri tõbe.

Samuti uuris ta patsiente, kes olid kurdid ja värvipimedad.

Aastatel 2007 – 2012 Töötas Sacks USA Columbia ülikooli haiglas neuroloogi ja psühhiaatrina.

Ta oli ka New Yorgi ülikooli meditsiinikooli neuroloogiaprofessor.

Wikipedia: Sacks ei abiellunud kunagi ning enamuse aja oma elust elas üksinda. Ta tunnistas oma homoseksuaalsust alles sel aastal ilmunud autobiograafias «On the Move: A Life».

Nooruses tegeles ta kulturismiga , kasutas narkootikume ning kuulus mootorrattagängi, kuid ühel hetkel loobus sellest teadustöö kasuks.

2008. aastal tekkis tal suhe vabakutselise ajakirjaniku Bill Hayesiga.

Teada on, et tuntud neuroloog armastas väga ujumist ja ta ujus peaaegu iga päev.

Tal tekkisid vähihaiguse esimesed märgid 2011. aastal.

Kogu oma elu kannatas tuntud mees prosopagnoosia all, mis on näopimedus ehk ta ei suutnud nimesi nägude järgi eristada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles