Taliban tunnistas mulla Omari surma varjamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vana foto mulla Omarist.
Vana foto mulla Omarist. Foto: SCANPIX

Islamiliikumine Taliban tunnistas täna oma pikaajalise juhi mulla Omari surma pikaajalist varjamist ning kinnitas esmakordselt, et Omar suri 2013. aasta 23. aprillil.

Taliban avaldas veel tänavu juulis Omari nimel ametlikke avaldusi. Omari poldud avalikkuse ees nähtud pärast Talibani kukutamist Kabulis 2001. aastal.

30. juulil kinnitas liikumine, et Omar on surnud, kuid ei täpsustanud, millal. Talibani tänases avalduses tunnistatakse esimest korda, et liikumise juht suri 23. aprillil 2013.

«Mitu Talibani valitseva nõukogu juhtivat liiget ja usuõpetlast otsustasid koos varjata traagilist teadet Omari lahkumisest ning hoida seda saladuses kõigi eest, välja arvatud üksikud kolleegid, kes sellest korvamatust kaotusest juba teadsid,» märgitakse liikumise uuest juhist ja Omari pikaajalisest asetäitjast mulla Akhtar Mansourist kõnelevas äsja ilmunud biograafias.

«Üks peapõhjus otsuse varjamiseks oli, et 2013. aastat peeti modžaheedide ja välismaiste sissetungijate vahelise võitluse viimaseks aastaks, sest sissetungijad olid juba teatanud sõjaliste operatsioonide lõpetamisest 2014. aasta lõpus,» kirjutatakse seal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles