Leedu 1991. aasta riigipöördekatse jõuab kohtusse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Relvitu mees seisab 1991. aasta 13. jaanuaril Vilniuse teletorni ees silmitsi Nõukogude liidu tankiga.
Relvitu mees seisab 1991. aasta 13. jaanuaril Vilniuse teletorni ees silmitsi Nõukogude liidu tankiga. Foto: Wikipedia

Leedu peaprokuratuur saadab kohtusse 1991. aasta 13. jaanuari riigipöördekatse süüasja, mis on suurim ja kõige tähelepanuväärsem kohtuasi Leedu õiguskaitse ajaloos, teatas prokuratuur.

Prokuratuur teatas mullu novembris, et kohtu alla antakse 69 süüdistatavat, teiste seas Vene, Ukraina ja Valgevene kodanikud, kellest paljud elavad välismaal ja kelle üle mõistetakse arvatavasti kohut tagaselja.

Üks kahtlusalustest, endine nõukogude ohvitser Vene kodanik Juri Mel vahistati Leedus. Leedu prokuratuurile teadaolevalt oli Mel ühes tankis, mis ründas 1991. aasta jaanuaris Vilniuse teletorni.

1991. aasta jaanuari varahommikul hukkus nõukogude vägede rünnakus Vilniuse teletornile ning raadio- ja telekomitee hoonele 14 inimest.

1999. aastal mõistis kohus seoses rünnakuga riigivastaste organisatsioonide loomises ja teistes kuritegudes süüdi kuus inimest: Mykolas Burokevičiuse, Juozas Jarmalavičiuse, Juozas Kuolelise, Leonas Bartosevičiuse, Stanislav Mickeviči ja Jaroslav Prokopoviči.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles