Põhiseaduse muutmine vallandas Kiievis kokkupõrked

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldajad ülemraada ees.
Meeleavaldajad ülemraada ees. Foto: SCANPIX

Ukraina rahvasaadikute tänane otsus toetada esimesel hääletusel kogu riigi juhtimise põhimõtted ümber korraldavat uut põhiseadust vallandas pealinnas Kiievis kokkupõrked, milles on viimastel andmetel saanud surma üks julgeolekutöötaja ja vigastada üle saja inimese.

Seaduseelnõu poolt hääletas 265 423-liikmelise ülemraada liiget. Esimese lugemise läbiminekuks oli vaja 226 häält. Teisel lugemisel on muutuste lõplikuks seadustamiseks vaja juba 300 saadiku toetust.

Hääletust saatsid protestid nii ülemraada ees kui sees, kuna kriitikud näevad Donbassi nn vabariikidele omavalitsusõiguste andmises Kiievi järeleandmist Venemaale.

Uudisteagentuuri AFP teatel toimusid parlamendihoone ees kokkupõrked protestijate ja korrakaitsjate vahel ning ülemraada hoone lähedal toimus ka vähemalt üks plahvatus.

Surma sai ülemraada ees korda taganud 25-aastane rahvuskaartlane, kes suri haiglas saadud vigastustesse. Kinnitamata andmetel on ohvreid rohkem. Vigastatute täpne arv pole teada, kuid siseminister Arsen Avakovi teatel on vigastada saanud 90 korrakaitsjat. Kinni on peetud vähemalt 30 inimest.

Ukraina presidendi Petro Porošenko esitatud põhiseaduse parandused koosnevad kahest osast: detsentraliseerimisest ja suuremate õiguste andmist separatistide võimu all olevatele aladele Ida-Ukrainas. Samas kinnitab riigipea, et mingit reaalset eristaatust isehakanud vabariikidele ei anta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles