Austria võimud peatasid piiril Ungarist saabunud põgenikega rongi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Migrandid teel Budapestist Viini.
Migrandid teel Budapestist Viini. Foto: SCANPIX

Budapest-Müncheni reisirong mitmesaja põgenikuga peatus Austria piiril, teatas Austria politsei esindaja täna.

Rong jõudis piirile mõni tund pärast lahkumist Budapestist, kus võimud lubasid rongil lahkuda, kuigi paljudel rongi peale läinud põgenikel ei olnud Euroopa Liidus liikumiseks vajalikku viisat.

«Rongis on umbes 300-400 migranti. Nad võetakse rongilt maha ja nende dokumente kontrollitakse,» ütles Austria politsei kõneisik Roman Haslinger.

Politsei esindaja sõnul saadetakse need migrandid, kes on Ungari pagulaskeskustes juba registreeritud, tagasi Budapesti, ülejäänutel lubatakse teekonda jätkata.

Umbes 2000 peamiselt Süüriast pärit põgenikku veetsid päevi Ungari raudteejaamades, oodates võimalust sõita Saksamaale ja Austriasse. Politsei takistas põgenikel seni lahkumast, kuna neil puudus Schengeni viisa, kuid täna, kui pagulased Viini, Müncheni ja Berliini rongidele tormasid, ei olnud julgeolekujõudude esindajaid jaamades.

Praeguse niinimetatud Dublini sätte kohaselt peavad asüülitaotlejad jääma kuni oma taotluse läbivaatamiseni sellesse riiki, mille kaudu nad Euroopa Liitu saabuvad. Edasi teistesse liikmesmaadesse liikujaid ähvardab saabumisriiki tagasisaatmine.

Ungarist on saanud peamine sihtriik Balkani kaudu Lähis-Idast, Aafrikast ja Aasiast ELi saabuvatele pagulastele. Paljud üritavad pääseda edasi Saksamaale, kus valitsus leevendas eelmisel nädalal süürlaste suhtes asüülireegleid.

Budapest on Saksamaa otsust tauninud ja hoiatanud, et see vaid kasvatab illegaalide lootusi. Täna nõudis Ungari valitsus, et Berliin selgitaks õiguslikku olukorda, et kõrvaldada selle mitmetitõlgendatavus.

«Meie ühistes huvides on, et kõik liikmed peaksid ELi seadustest kinni. ELi piiridel tuleb taastada kord ja seaduslikkus,» ütles valitsuse esindaja Zoltán Kovács.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles