Linkevičius: Leedut laimatakse poolakeelse hariduse osas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linas Linkevicius
Linas Linkevicius Foto: SCANPIX

Leedu välisminister Linas Linkevičiuse sõnul laimab mõni poliitik Leedut, süüdistades seda poolakate hariduslikus diskrimineerimises.

Minister ütles, et Leedus poolakeelse hariduse saamiseks paremad tingimused kui ükskõik millises muus välisriigis. Tänaseks kavandatud meeleavaldusi nimetas Linkevičius poliitilisteks mängudeks, kuhu kaasatakse lapsi.

«Maailmas on 20 miljonit poolakat, kes elavad väljaspool Poolat, neist 200 000 Leedus. Välismaal asub paarsada poolakeelset kooli, neist ligi 90 asub Leedus. Leedus on võimalik saada poolakeelset haridust lasteaiast kuni kõrgkoolini,» ütles minister raadiojaamale Žiniu radijas.  

«Arvan, et see pole sugugi halb. Muidugi saab olukorda parandada, kuid teatada kogu maailmale diskrimineerimisest, nagu teeb mõni meie poliitik, on Leedu laimamine, see on vastutustundetu,» ütles Linkevičius.

Protestiks mõningate haridusseaduse sätete vastu läheb osa poola koolide õpilasi täna kooli asemel Vilniusesse Püha värava juurde jumalateenistusele, teatasid korraldajad.

Üks Leedu poolakate partei väidab, et streigi kuulutasid välja poola ja vene lapsevanemad.

Korraldajad nõuavad leedu keele ühtlustatud eksami kaotamist, rahvusvähemusse kuuluva koolilapse suuremat rahastamist ja poola koolides kohustusliku poola keele eksami kehtestamist.

Haridus- ja teadusministeerium väidab, et rahvusvähemuste koolide lõpetajad sooritavad mõne aasta eest sisseviidud leedu keele ja kirjanduse lõpueksami hästi. Rahvusvähemuste koolidele kehtivad 2019/20 õppeaastani madalamad nõuded, neil on lubatud teha rohkem vigu.

Ministeerium märgib, et rahvusvähemuse koolilapse rahastus on viiendiku võrra suurem kui tavaline.

Leedus on 51 poolakeelset, 23 venekeelset, 1 valgevenekeelne ja 36 mitmekeelset kooli, kus õppetöö toimub leedu, poola ja vene keeles.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles