Türgi lehe vaade: kuus põhjust, miks migrandid upuvad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgist Kosi saarele saabuv immigrandipaat.
Türgist Kosi saarele saabuv immigrandipaat. Foto: Angelos Tzortzinis/AFP/Scanpix

Türgi ajaleht Hürriyet tõi välja kuus põhjust, miks migrandid, kellest enamuse moodustavad sõja eest pagevad süürlased, alustavad ohtlikku teekonda Türgist Kreekasse ning aeg-ajalt selle käigus hukka saavad.

1. Tormid

Kuigi Egeuse meri on suviti tavaliselt rahulik, märksa meeldivam kui näiteks Vahemeri Itaalia ja Liibüa vahel. Sellegipoolest võivad ka Egeusel aeg-ajalt tõusta tormid, mis väiksed paadid isegi lühikesel teekonnal põhja veavad.

2. Inimkaubitsejad

Pärast 2012. aastal Egeusel 61 migrandi elu nõudnud paadihukku süüdistati inimkaubitsejaid. Väidetavalt ohverdasid nad ise migrandid, kui Türgi rannavalve eest väiksematel paatidel põgenesid.

3. Migrandid ise

25. augustil kirjutas Türgi meedia, et 120 süürlast lasi ise oma paadid Bodrumi ja Kosi saare vahel põhja, sest Kreeka rannavalve takistas neil Kreeka rannale suundumist. Paate põhja lastes lootsid nad väidetavalt, et neid päästab seesama Kreeka rannavalve ning nad pääsevad ELi territooriumile ega pea minema tagasi Türki, kust teed alustasid.

4. Äkki kreeklased?

See on punkt, kus tuleb rõhutada, et tegu on Türgi väljaandega. Igatahes jõudis 14. augustil Türgi meediasse väide, et rohkem kui 50 Bozburunist teele asunud migranti vedanud paadile lähenes Kreeka lipuga laev, mis torkas Türgist tulnud alust  vaatepilti näinud türgi kalurite väitel odalaadse asjaga. Kalurid päästsid inimesed uppuvast laevast ja toimetasid nad tagasi Türki.

5. Katkised paadid ja päästevestid

Alused, mida migrandid kasutavad, on väga erinevad. Rikkamatel inimestel õnnestub saada mõnikord lausa lõbusõidulaevadele, väiksema summa eest on võimalik osta koht kipakale alusele, mis võiks põhja minna ka peegelsiledal veel vaikse ilmaga. Türgi julgeolekujõud leiavad pidevalt poode, mis müüvad praakpaate ja päästeveste, mis on valmistatud seljakotiriidest ja täidetud švammidega.

6. Kipakas rahvusvaheline tegutsemine

Migrandipaatide hukud Egeusel jätkuvad, sest inimestel on mõtet paremate tingimuste lootuses selline eluohtlik teekond ette võtta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles