Venemaal on sel aastal võõraviha ajendil tapetud viis inimest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arbuusi- ja melonimüüja Moskva tänaval.
Arbuusi- ja melonimüüja Moskva tänaval. Foto: SCANPIX

Venemaal on sel aastal tapetud ksenofoobsel või rahvusliku vihkamise ajendil viis inimest, kannatada on saanud 47, teatas täna õiguskaitsekeskus Sova.

«Selliseid vahejuhtumeid tuvastati tosinas Venemaa regioonis,» ütlesid õiguskaitsjad.

Sova andmetel said augustis rassistide ja uusnatside kallaletungide tulemusel kannatada vähemalt viis inimest Moskvas ja Peterburis ning Moskva ja Rostovi oblastis.

Õiguskaitsjate teatel on Venemaa 13 regioonis võõraviha ajel sooritatud kallaletungide eest langetatud 15 kohtuotsust 29 inimesele.

«Võõraviha levitamise eest langetati riigi üheksas regioonis 14 inimese suhtes 12 kohtuotsust. Kogu 2015. aasta jooksul on rassistliku propaganda eest langetatud 111 kohtuotsust 48 regioonis ja mõisteti süüdi 118 inimest,» ütles Sova.

«Kallaletunge korraldanud rühmitusi saadetakse kohtu ette peaaegu iga aasta. Alates 2007.-2008. aastast hakati selliseid rühmitusi püüdma lausa hulgaliselt ning võõraviha ajel sooritatud kuritegude lahendamiseks algatati sadu kriminaalasju. Väga palju kuritegusid sooritavad mitte BORNi (vene rahvuslaste võitlusorganisatsioon), vaid noorte uusnatside väikesed rühmitused,» rääkis Sova juht Aleksandr Verhovski.

«Moskvasse ei ole suuri paremäärmuslikke rühmitusi enam jäänud, kuid kasvab peale uus põlvkond ja kuriteod jätkuvad. Moskva on endiselt paremäärmuslaste kallaletungide poolest esikohal. Kuid Moskvas tegeletakse nende rühmitustega pidevalt, mida ei saa öelda regioonide kohta.» ütles Verhovski.

Sova andmetel hukkus selliste kallaletungide tagajärjel 2014. aastal Venemaal vähemalt 27 inimest ning veel 122 sai kannatada või peksti läbi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles