Soini ei välista kristlastest varjupaigataotlejate eelistamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Timo Soini.
Timo Soini. Foto: SCANPIX

Soome välisminister ja Põlissoomlaste erakonna esimees Timo Soini ei välista kristlastest varjupaigataotlejate eelistamist moslemitele.

«Slovakkia, Poola ja mõned teised riigid on selle välja pakkunud ja minagi ei välista seda sugugi,» ütles Soini STT-le.

Samas rõhutas ta, et Soomel peaks olema küsimuses oma seisukoht.

«Tuleb asuda tegutsema. Algatuseks tuleks saata sinna lähteriikidesse sõna, et inimsmugeldajad petavad neid, lubavad kokku maad ja taevad, aga tagatist ei anna.»

Teiseks tuleb Soini arvates leida lahendus Süüria konfliktile ja Eritrea kriisile, mis on põgeniketulva põhjuseks. «Vastasel juhul on see vaid tagajärgede likvideerimine, mis probleemi ennast ei lahenda.»

Tõelised põgenikud ja varjupaigataotlejad võivad Soini arvates Soome jääda. Turvalistest riikidest saabunud sisserändajate puhul tuleb silmas pidada erinevate Euroopa riikide toetusüsteeme.

«Keskmise baltlase pension on 250-300 eurot kuus. Ei saa luua sellist süsteemi, et mõnes riigis saab sisserändaja kolm korda suurema toetuse ja pääseb vabalt liikuma.»

Soini meelest näitab tekkinud olukord, et EL ei nõua ega jälgi Dublini reeglite täitmist.

«Transiitriigid ei tohi lasta inimesi läbi, ilma et võtaks neilt sõrmejäljed ja andmed. Sellised on EL-i seadused. Ei saa nii, et luuakse praktika, mis ei ole seaduslik, ja öeldakse, et koorem tuleb omavahel ära jagada.»

Soomes kehtivad seadused ei luba eelistada kristlastest varjupaigataotlejaid moslemitele, teatas neljapäeval migratsiooniamet. Kvoodipõgenike puhul kehtivad erinevad kriteeriumid, aga ka nende puhul ei ole lubatud valida usu põhjal, lisati ametist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles