Türgi rannale uhutud poisi isa viis uppunud laste ja naise laibad tagasi Süüriasse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aylan.
Aylan. Foto: SCANPIX

Türgi rannale uhutud kolme-aastase Süüria poisi isa naasis täna Süüriasse Kobane linna, et oma perekond maha matta, teatas uudisteagentuuri AFP reporter.

Abdullah Kurdi. Fotod: Scanpix
Abdullah Kurdi. Fotod: Scanpix Foto: MURAD SEZER/REUTERS

Abdullah Kurdi sõitis täna Türgi piirilinna Suruçi kaudu tagasi linna, kust ta oli põgenenud, Kobanesse. Kaasas olid tal kahe poja ja naise surnukehadega kirstud, kes olid uppunud Euroopasse jõuda üritades.

Praeguseks on Kurdi juba Kobanest tagasi Türki naasnud, tema pääses valutult üle piiri, kuid mehega kaasas olnud aktivistide ja ajakirjanikke kolonn peeti piiril kinni.

Kolmeaastane poiss kuulus Süüria põgenike gruppi, kes üritasid üleeile Vahemerd ületades jõuda Kreekasse Kosi saarele. Mõlemad põgenikepaadid läksid aga Türgi vetes ümber ning 23 inimest kadus vetevoogudesse. Uudisteagentuuride teatel tahtsid süürlased küll jõuda Euroopa Liitu, kuid nende lõpp-sihtpunktiks paistis olevat hoopis Kanada.

Õnnetuses kaotas oma elu viis last, teiste hulgas kolmeaastane Aylan, kelle Türgi rannikule uhutud pisikesest surnukehast tehtud mõjuvad fotod levisid kiiresti üle maailma. Kuid Kurdi perekonda tabas tegelikult palju suurem tragöödia, sest uppusid ka Aylani viieaastane vend Galip ja 35-aastane ema Rihan.

«Ma hoidsin oma naist kätest. Kuid lapsed libisesid mu käte vahelt välja. Oli pime ja kõik karjusid, rääkis Abdullah Kurdi Türgi uudisteagentuurile Doban õnnetuse algushetkedest. «Üritasime väikse paadi külge klammerduda, kuid see oli õhust tühjaks jooksmas.»

Teema Kurdi.
Teema Kurdi. Foto: BEN NELMS/REUTERS

USA väljaanne Washington Post kirjutas eile, et perekond tahtis arvatavasti Kanadasse jõuda, sest juunis oli Aylani pere proovinud meeleheitlikult saada luba Kanadasse emigreerumiseks, kus elas ees  Abdullah Kurdi õde Teema. Kanada võimud lükkasid nende pagulasstaatuse taotluse avaldused tagasi.

«Kuulsin uudist kell viis hommikul,» sõnas Teema Kurdi Washinton Postile. «Abdullah helistas ja kõik, mis ta ütles, oli: «Mu naine ja lapsed on surnud.»»  

Teema Kurdi fotod venna perest.
Teema Kurdi fotod venna perest. Foto: BEN NELMS/REUTERS

Aylani pere oli pärit Süüriast Kobane linnast, mille möödunud aastal vallutas sunniitlik äärmusrühmitus Islamiriik (IS), kes sunniti sealt selle aasta veebruaris välja. Linn on tänini kokkupõrgete toimumispunktiks.  

Nüüd maetakse Aylan sinna oma ema ja venna kõrvale, matus toimub sel nädalavahetusel. Süüria pool piiri viibinud AFP ajakirjanik teatas, et Kurdi pere liikmed kavatsetakse matta kui märtrid Kobanest, kes kaotasid sõja eest põgenedes oma elu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles