Poolas andsid intervjuu natside kullarongi väidetavad leidjad

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raudteetunnel Edela-Poolas Walbrzychis, kus arvatakse olevat natside kunagine aarderong
Raudteetunnel Edela-Poolas Walbrzychis, kus arvatakse olevat natside kunagine aarderong Foto: SCANPIX

Poolas astusid esimest korda avalikkuse ette kaks meest, kes väidavad, et leidsid Wałbrzychi lähistelt Teise maailmasõja aegse rongi, mida on meedias hakatud kutsuma natside kullarongiks.

Poolakas Piotr Koper ja sakslane Andreas Richter ütlesid TVPle antud intervjuus, et neil on kindlaid tõendeid rongi olemasolu kohta, vahendas ERR.

Mehed rõhutasid, et neil pole juhtumiga kaasnenud meediatsirkusega midagi pistmist, sest nemad rääkisid leiust vaid Poola ametnikele ja ilmselt lekkis info kuidagi meediani.

Koper ja Richter on nõudnud, et võimaliku leiu korral saaksid nemad 10 protsenti leiu väärtusest, saadud rahaga soovivad nad muuseumi rajada. Samuti vihjasid nad, et tegelikult on neil endil piisavalt vahendeid, et rong ise välja kaevata.

Walbrzychi piirkonna võime teavitati eelmisel nädalal ametlikult, et kaks inimest leidsid natside rongi, mis läks väidetavalt kaduma 1945. aasta kenadel Punaarmee eest põgenedes. Kuulduste kohaselt võib tegu olla niinimetatud kullarongiga, mis kadus Walbrzychi linna lähistel.

Poola asekultuuriminister Piotr Zuchowski ütles eelmisel nädalal, et on rongi olemasolus veendunud enam kui 99 protsenti ning lisas, et on näinud rongist maadläbistava radari fotot, millel on näha platvorm ja kahurid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles