Venemaa kritiseeris Norra telesarja «Okupeeritud»

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norra kirjanik Jo Nesbø.
Norra kirjanik Jo Nesbø. Foto: SCANPIX

Venemaad ärritas Norra kirjaniku Jo Nesbø stsenaariumil põhinev telesari «Okupeeritud» («Okkupert»), mis kujutab Norra majanduslikku ülevõtmist Venemaa poolt.

Põnevussari saab alguse, kui Norras tuleb võimule äärmuslik keskkonnakaitsjate valitsus ja peatab nafta ja gaasi tootmise. See põhjustab omakorda Euroopas energiakriisi, mistõttu eurooplased julgustavad Venemaad tungima Norrasse ja taasalustama energiaeksporti.

Vene väed teostavad kümneosalises sarjas, mille esimene osa läheb Norra televisiooni eetrisse järgmisel kuul, niiöelda pehmet okupatsiooni, kontrollides ainult naftavälju ja lubades kohalikel jätkata oma igapäevaeluga.

Venemaa suursaadik Norras Vjatšeslav Pavlovski nimetas aga sarja kahetsusväärseks. «Kahtlemata on väga kahetsusväärne, et Teises maailmasõjas saavutatud võidu 70. aastapäeval otsustasid sarja autorid – justkui unustades Punaarmee kangelasliku panuse Põhja-Norra vabastamisel natsidest okupantidest - külma sõja halvimas vaimus hirmutada Norra avalikkust olematu idaohuga,» märkis Pavlovski.

«Nad kommenteerivad seriaali, mida nad ei ole kunagi isegi näinud,» vastas aga režissöör Erik Skjoldbjærg, kelle sõnul on seriaali süžee väljamõeldis. Pavlovski sõnul näidatakse seriaalis esinevaid riike aga üsna reaalsetena ning Venemaale on antud agressoriroll.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles