Linkevičius: rändekriisi lahendamiseks tuleb tegeleda selle põhjustega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuhanded migrandid toimetati Ungarist Austriasse.
Tuhanded migrandid toimetati Ungarist Austriasse. Foto: SCANPIX

Leedu näitab üles solidaarsust ja annab panuse rändekriisi lahendamisse, kuid ei toeta kvoote, ütles välisminister Linas Linkevičius täna, lisades, et tegeleda tuleb eelkõige kriisi põhjuste, mitte tagajärgedega.

«Pagulaste arv laagrites on veelgi tõusnud ning Leedu näitab solidaarsust ja on valmis seda koormat jagama - ma rõhutan seda - vabatahtlikul alusel,» ütles Linkevičius BNSile telefoni teel Euroopa Liidu välisministrite mitteametlikult kohtumiselt Luxembourgis.

«Kuid palju tähtsam on leida selle probleemi põhjused ja takistada neid põhjuseid, kuna praegu me võitleme tagajärgedega. Me ei ole selles väga edukad, kuna sissevool jätkub kontrollimatult,» lisas ta.

Linkevičius ütles, et asüüli andmisel tuleb teha vahet sõjapõgenikel, kelle elud on ohus, ning majandusmigrantidel.

«Riigid, kust pagulased tulevad, tuleb üle vaadata, et välja selgitada turvalised riigid. Võib-olla me ei peaks kohtlema inimesi nendest riikidest põgenikena, kuna nad on rohkem majandusmigrandid. Me peame tegema nendel vahet ning tagasisaatmise protsess peab samuti toimima,» sõnas Leedu välisminister.

Euroopa Komisjon teeb järgmisel nädalal ettepaneku, et Euroopa Liidu liikmesriigid võtaksid rohkem vastu asüülitaotlejaid, kes on jõudnud Ungarisse, Kreekasse ja Itaaliasse.

«Me osaleme probleemi lahendamises, kuid me tõesti ei usu, et maagilised ümberpaigutamise kvoodid suudaksid probleemi lahendada, mida usuvad Komisjon ja veel mõned riigid,» sõnas Linkevičius.

Leedu andis juulis nõusoleku võtta vastu 255 inimest Itaaliast ja Kreekast ning veel 70 Türgist.

Leedu peaminister Algirdas Butkevičius kinnitas sel nädalal, et riigil tuleb vastu võtta rohkem pagulasi, kui varem kavandati.

«Tundub nii,» ütles Linkevičius olukorda kommenteerides.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles