Guantanamo noorim vang võttis süü omaks

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtujoonistus Omar Khadri protsessilt.
Kohtujoonistus Omar Khadri protsessilt. Foto: SCANPIX

Guantanamo noorim vang – 15-aastaselt Afganistanis vahistatud Kanada kodanik Omar Khadr – võttis täna ees omaks 2002. aastal granaadiga USA sõduri tapmise ja koostöö Al Qaedaga, teatab uudistevõrk AFP.


See ülestunnistus võib praeguseks 24-aastase Khadri päästa eluaegsest vangistusest ja ühtlasi tähendada ka naasmist kodumaale Kanadasse.

Tund aega kestnud kohtuistungil sõjaväetribunali ees luges sõjaväekohtunik kolonel Patrick Parrish ette süüdistuse, mille nimekirjas olid muuseas sõjaseaduste rikkumine, terroristidele materiaalse abi osutamine ja spionaaž.

«Kas sa võtad süü vabatahtlikult omaks?» küsis kohtunik.

«Jah,» vastas halli ülikonda riietunud Khadr, habetunud nägu käte vahel.

Kuigi esialgu veel Khadri kaitsjate ja prokuröri vahelist kokkulepet ei avalikustatud, võib see tähendada, et aasta pärast saadetakse Khadr tagasi Kanadasse ja vanglas jääb tal nüüd istuda kaheksa aastat.

Kanada peaminister Stephen Harper Khadri kodumaale saatmise otsust kommenteerida ei soovinud. Ta ütles vaid, et USA kohus peab tegema oma tööd.

Ajalehe Miami Herald teatel võttis Khadr omaks plaani tappa Afganistanis ameeriklasi ja juute ning tunnistas, et tema Al Qaedasse kuulunud isa, kes tapeti aastal 2003, kuulus Osama bin Ladeni siseringi.

Khadr võeti kinni 2002. aastal Afganistanis. USA valitsusallikate teatel oli ta ainus ellujäänu pärast Ida-Afganistanis mässuliste maja pommitamist. Sealt heitiski ta granaadi, mis tappis 28-aastase seersandi Christopher Speeri – kahe väikse lapse isa, kes oli vaid kuus päeva enne surma läinud miiniväljale selleks, et päästa sealt kaks vigastatud afgaani last.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles