Moldova pealinnas avaldavad tuhanded inimesed võimude vastu meelt

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valeriu Streleț.
Valeriu Streleț. Foto: SCANPIX

Moldova pealinnas Chișinăus nõudsid tuhanded inimesed täna presidendi tagasiastumist ja ennetähtaegsete parlamendivalimiste korraldamist hiljemalt 2016. aasta märtsis.

Praeguste võimude vastase meeleavalduse korraldas vabaühendus Demnitate și Adevăr (Väärikus ja Õiglus). Korraldajad on nimetanud protestiliikumist Suureks rahvusassambleeks. Nende sõnul võtab demonstratsioonist osa 100 000 inimest. Politsei andmeil on tänavatele tulnud 20 000 - 25 000 inimest.

Meeleavaldajad esitavad pühapäeval presidendile, parlamendispiikrile ja peaministrile oma nõudmised. «Meie edasine tegevus sõltub võimude vastusest. Keegi ei lahku väljakult enne võimudelt vastuse saamist,» lausus üks protestiliidreid Andrej Nestase.

Politse tõkestas mõnede demonstrantide katse tungida peaprokuratuuri hoonesse.

Peaminister Valeriu Streleț on lubanud protestiliidritega kohtuda Eesti aja järgi kell 5 õhtul.

Vabaühendus alustas proteste tänavu kevadel.

Liikumise peamised nõudmised on kolmest erapangast varastatud miljardi euro tagastamine; keskpanga, peaprokuratuuri, korruptsioonitõrje komisjoni, ülemkohtu, apellatsioonikohtu, tolliameti ja konkurentsiameti kõrgete ametnike tagasiastumine ning neis asutustes tegelike reformide alustamine; presidendi otsevalimise seadustamine; ebademokraatlike rünnakute lõpetamine meediavabaduse vastu; ajakirjanike sõltumatuse tagamine; ebamugavate telekanalite sulgemise maffia-stiilis strateegiatest loobumine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles