Aasia ekspert: Hiina võttis NList palju õppust

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina lipp.
Hiina lipp. Foto: SCANPIX

Aasia poliitika ekspert Hannes Hanso ütles ETV saates «Välisilm», et Hiina tugevuses mängib rolli see, et riik võttis Nõukogude Liidu kokku kukkumisest palju õppust.

«Hiina õppis sellest väga selge õppetunni, kuidas sai maailma võimsamast superriigist käsi pikalt väljas tohututes raskustes siplev maailma areenilt kadunud riik. Nendega võrdub NLi kogemus sellega, mida nad teha ei taha. Revolutsioon on hiina jaoks selge nõrkuse märk,» ütles Hanso.

Mõnda aega tagasi tegid Hiina eksametnikud avalduse, et soovivad, et Hiina oleks demokraatlikum ning poleks tsensuuri. Üllatuslikult levis see teade kiiresti ka ametlikus ajakirjanduses.

Hanso rääkis, et lisaks ametnikele on ka peaministrilt juba on tulnud teade, et on vaja rohkem demokraatlikkust. «Võib-olla on seal mingid sisemised hoovused, mida me täpselt veel ei näe ja keegi tahab enda kohta ajaloos lõplikult kinnistada. See, et seda avaldust Hiina meedias kajastati on kindlasti üks element,» rääkis Hanso.

Hanso sõnul on samm-sammult vaikselt kombates edasi liikumine Hiinale olnud väga tüüpiline. «Hiinas ei ole toimunud ühtegi revolutsiooni, küll on aga otsitud teed edasi liikumiseks.»

«Hiina on suuteline muudatusteks, aga arvestada tuleb ka sellega, et Hiinas on 1,3 miljardit inimest. Seni on Hiina aga tõestanud, et on suuteline süsteemi vaikselt muutma,» märkis Hanso.

«Hiinas on välja arenenud keskklass, on miljonid inimesed, kes suhtlevad välismaailmaga valitsusest absoluutselt sõltumata ja vabalt. Lisaks on Hiinas 400 miljonit internetikasutajat, ehk pea igal kolmandal hiinlasel on ligipääs internetile,» tõi Hanso näite.

«Informatsioon Hiinas liigub ja see tekitab olukorra, kus valitsus peab järele andma ja muudatustega kaasa minna,» ütles Hanso.

Hanso ütles, et selleks, et Hiinast saaks ka Eestile olulisem riik, tuleks lõpuks minna retoorikalt tegudele. Hanso sõnul on Hiinast tulnud mitmeid konkreetseid pakkumisi ja projekte, kuid seni pole neist kinni hakatud.

«Hiinlaste jaoks on poliitilised signaalid ääretult tähtsad. Kui meie peaminister ütleb, et sellest ei ole mõtet rääkida ja toob välja 10 erinevat põhjust, siis loomulikult hiinlased vaatavad mujale. Hiinlastega peab suhtlema,» rõhutas Hanso.

«Seda riiki ignoreerida ja mitte tunda on ääretult vastutustundetu,» lisas Hanso.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles