ÜRO põgenikeagentuuri juht: Euroopa migratsioonikriis on hallatav

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO põgenikeagentuuri juht Antonio Guterres.
ÜRO põgenikeagentuuri juht Antonio Guterres. Foto: SCANPIX

Euroopa asüülisüsteem ei toimi, ent kontinenti tabanud migratsioonikriis on riikide koostöö korral «hallatav», ütles ÜRO põgenikeagentuuri juht Antonio Guterres pühapäeval.

Põgenikeagentuur teatas laupäeval, et sel aastal on üle Vahemere Euroopasse jõudnud 366 402 migranti. Ohtlikul teekonnal on hukkunud või kadunuks jäänud 2800 inimest.

«Euroopa asüülisüsteem on sügavalt düsfunktsionaalne, see toimib halvasti. Mõned riigid teevad vajalikke jõupingutusi, ent teiste panus on pea olematu,» ütles Guterres usutluses Prantsuse televisioonile ja raadiojaamadele.

«Olukorras, kus iga päev jõuab Euroopasse 4000 põgenikku, on süsteem muutunud kaootiliseks. Paigas ei ole midagi, mis aitaks sellega tõhusal ja inimlikul moel toime tulla,» lausus põgenikeagentuuri juht.

Ta kutsus looma Kreekas, Itaalias ja Ungaris «efektiivseid vastuvõtukeskusi».

«See on väga tõsine probleem, ent planeedi mastaabis ei ole tegemist ühega suurematest kriisidest,» ütles Portugali ekspeaminister.

Guteresse sõnul on Euroopa migratsioonikriis «hallatav», kui «kõik lepivad kokku ühises tegevuskavas».

Konfliktide tõttu ümberasunud inimeste arv on suurenenud 2010. aasta 11 000-lt päevas 42 500-le 2014. aastal. «See tähendab, et konfliktide arv maailmas on tõusnud ning vanadel konfliktidel puudub lahendus.» 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles