Pettunud migrandid: kas see on arenenud Euroopa?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Migrandid Kreeka-Makedoonia piiril.
Migrandid Kreeka-Makedoonia piiril. Foto: Reuters/ScanPix

Paljud pikkade vintsutuste järel kodumaalt Euroopasse jõudnud migrandid pole sugugi üliõnnelikud – nii mõnedki neist on pettunud kasinates elutingimustes ja jahedas vastuvõtus.

«Kas see on nõndanimetatud arenenud Euroopa?» vahendab Guardian 50-aastase Süüria naftainseneri Mouti imestust. «Siin peaks olema teistmoodi kui kuradi Araabia maailmas.» Mouti veetis öö 500 meetri kaugusel Serbia-Ungari piirist, magades mudasel põllul koos mitmesaja teise enamasti Süüriast pärit migrandiga, valveks helesinistes vormides politseinikud. Külma käes maganud inimesed on unised, üks mees lebab teadvuseta.

Pärast esimese vooru migrantide Saksamaale jõudmist tähistanud eufooriat tabas ülejäänuid karm reaalsus. Kuni Ungari võimud ootavad, et põgenike vastuvõtukeskustes vabaneksid kohad, on uued tulijad sunnitud põllu peal elama.

Mouti ja tema audiitorist sõber Fadi põgenesid Deir Ezzorist – linnast, mille üle käib tihe võitlus Süüria keskvõimude ja terroristliku Islamiriigi vahel. «Mõlemad pommitavad üksteist,» räägib Mouti. «Ning meie oleme keskel lõksus.»

25 päeva hiljem Euroopa Liitu jõudes ei tundu nende olukord kuigivõrd parem. Kamba peale on neil kaasas kaheksa last, kellest nooremad kipuvad juba külma käes haigeks jääma. «Me tuleme Daeshi eest,» kasutab Fadi araabiakeelset nimetust Islamiriigi kohta. «Ning Euroopa kohtleb meid nõnda?»

Oma rahulolematuse väljenduseks panid mõned migrandid püsti sildi sõnadega «Daesh=Ungari». «See on nagu olukord Süürias,» naeratab irooniliselt Aleppost pärit terasetööline Shoukry.

Hoolimata Saksamaa püüdlustest võtta vastu rohkem saabujaid, võib praegu olla Kreeka saartelt Ungari poole teel ligi 50 000 inimest – ja kui nemad on kohal, tuleb prognooside järgi sama palju asemele.

Euroopa riikide suhtumine paneb Moutit pead murdma. «Praegu on ainult üks riik – Saksamaa,» lausub ta. «Kus on teised? Meil on ainult Saksamaa. Ainult Merkel.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles